Radovanović: Tužilaštvo ažurno samo za pripadnike nealbanske zajednice 1ivan-todosijevic-printskrin-youtube-rtv-puls

Atmosferu na Kosovu uoči lokalni izbora zakazanih za 17.oktobar, kada je reč o srpskim sredinama, zaoštrila je odluka kosovskog Apelacionog suda, koji je odbio žalbu na presudu suda u Prištini iz decembra 2019., kojom se Ivan Todosijević, sadašnji poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu, osuđuje na dve godine zatvora. Todosijević je prvostepeno osuđen zbog izjave o Račku u martu 2019. u Zvečanu na obeležavanju 20. godišnjice bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

On je tada rekao da je „povod za agresiju na našu zemlju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak… A upravo su ti šiptarski teroristi, koji su to sve izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali su dobre srpske domaćine i policajce na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije i nakon dolaska tzv. Mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, kazao je Todosijević, u izjavi zbog koje je osuđen.

„Do sada, koliko je meni poznato, na Kosovu javnost zna samo za dve osobe osuđene za izazivanje razdora i netrpeljivosti, i to dvojica Srbina, Risto Jovanović iz Crne Gore, i Ivan Todosijević. Stiče se utisak da je kosovsko tužilaštvo ažurno u procesuiranju ovog krivičnog dela kada su u pitanju pripadnici nealbanske zajednice“, kaže za Danas Milica Radovanović, istraživačica Nove društvene inicijative.

“Podsetiću samo na nekoliko izjava kosovskih poslanika ali i pisanja kosovskog javnog servisa koji nikada nisu dobili sudski epilog”, kaže Radovanovićeva i navodi:

„Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale“, poručio je Daut Haradinaj u jednoj TV emisiji 2017. godine, u kojoj je komentarisao mogućnost izručenja njegovog brata, Ramuša Haradinaja vlastima u Srbiji.

Naredne godine, poslanik u Skupštini Kosova, Miljaim Zeka, izrazio je žaljenje što tokom rata nije ubijeno više Srba – „Vi ste ubili 14 hiljada nas, mi smo ubili 1400 vas, nismo mogli više ali bismo od vas napravili sudžuk“.

Godine 2019. desio se možda i najskandalozniji primer podstrekivanja na netrpeljivost kada je ispred skupštinske sale, na konferenciji za medije, takođe poslanica, Fljora Brovina pokazala necenzurisanu fotografiju navodnog silovanja Albanke od grupe srpskih vojnika, za šta se kasnije ispostavilo da je reč o fotografiji sa pornografskog snimka. Ovo je i jedini slučaj zbog kojeg je pokrenuta istraga, ali nije rezultirala podizanjem optužnice.

Najzad, 2020. sada već optuženi za ratne zločine, poslanik Redžep Seljimi, na skupštinskoj sednici još jednom je ponovio netačne tvrdnje koje su marta 2004. dovele do višednevnog etničkog nasilja usmerenog prvenstveno prema Srbima, ali i nealbancima na Kosovu.

Recite mi da li su ovi statistički podaci netačni, 16. marta 2004. godine, albanska deca Egzon Veljiu (12), Avni Veselji (11), Florent Veljiu (9) nasilno su utopljena u reci, pod progonom i nasiljem kriminalnih bandi koje podržavaju srpske paralelne strukture, izjavio je Seljimi.

Pored toga, navešću i primer pisanja kosovskog javnog servisa – RTK 2021. godine koji je u jednom tekstu o održavanju liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini, navela da je SPC bila „glavni podstrekač ratova u bivšoj Jugoslaviji“, da je bila „konstantna podrška kriminalcu Miloševiću“, navodi Milica Radovanović.

Vučić se oglasio na Instagramu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je izricanjem pravosnažne presude poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je negirao da se u Račku desio masakr nad Albancima, „brutalno i grubo“ prekršeno pravo. Navodeći da je tom odlukom suda u Prištini, prekršen i Briselski sporazum, Vučić je u objavi na Instagram profilu „buducnostsrbijeav“ pozvao EU da „Albancima u Prištini kaže da moraju da se pridržavaju onog što su potpisali i prihvatili“, prenosi Beta.

„Pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji da budu ujedinjeni i uz Ivana Todosijevića, baš kao što ćemo mi u centralnoj Srbiji biit uz njega, njegovu porodicu i celokupan srpski narod na Kosovu i Metohiji. Živeo naš narod na Kosovu i Metohiji, živela Srbija“, naveo je Vučić.

SL: Razmotrićemo izlazak na izbore

Srpska lista saopštila je da će razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima na severu Kosova, zbog potvrđivanja kazne Ivanu Todosijeviću.

„Imajući u vidu da Priština kontinuirano krši briselski sporazum na štetu Srba, a koji je postignut i prihvaćen u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kao garant poštovanja prava srpskog naroda, na osnovu čega su i održani lokalni izbori, Srpska lista će u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i našim rukovodstvom razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima“, navodi se u saopštenju SL.

EU pozvala na poštovanje Briselskog sporazuma

„Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano“, izjavio je Peter Stano, portparol Evropske komisije u izjavi datoj Tanjugu, u kojoj je pozvao na poštovanje Briselskog sporazuma i ukazao da je taj sporazum i dalje na snazi i da se kao „kamen temeljac za normalizaciju odnosa između između Srbije i Kosova, ne sme kršiti“.

„EU očekuje da obe strane primene sve sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine. Takođe, očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazumo o normalizaciji odnosa“, kazao je Stano.

On navodi da je svako poricanje ili revizionizam događaja koji su se dogodili tokom sukoba na Zapadnom Balkanu 90tih godina, „suprotno vrednostima EU i projektu integracije Zapadnog Balkana u EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari