Rakić: Oni koji pišu pisma možda ostave narod 1Goran Rakić, predsednik Srpske liste Foto: srpskalista.net

Jedino optimalno rešenje je da Kosovo ostane srpska zemlja. Svako drugo rešenje nije rešenje koje Srbija može da prihvati – poručio je u razgovoru sa novinarima patrijarh srpski Irinej tokom posete Nišu, preneo je juče TV Hram.

Izjava poglavara SPC preksinoć je usledila posle Apela episkopa raškog-prizrenskog Teodosija, koji je upozorio javnost na pogubne posledice eventualne podele KiM i razgraničenja. Stav vladike Teodosija izazvao je nezadovoljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je preksinoć imao maratonski četvorosatni sastanak s predstavnicima Srpske liste među kojima je bio i njen novi potpredsednik kontroverzni mitrovački biznismen Milan Radoičić.

Povodom obraćanja vladike Teodosija, predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je „sve koji pišu otvorena pisma, a imaju kosovske i srpske lične karte, a ne bi ga začudilo i lične karte zemalja koje su bile sponzori kosovske nezavisnosti, da ostave Srbe sa KiM da sa porodicama da žive na Kosovu i da sa predsednikom Vučićem odlučuju o svojim životima“, prenosi portal Kossev.

Srpski nacionalni forum upozorio je juče Rakića da nema pravo da govori u ime svih Srba na KiM kad podržava predloge i stavove zvaničnog Beograda. SNF je podržao SPC i vladiku Teodosija, dok je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim LJajić ocenio za RTS da je „podela dobro, ali zakasnelo rešenje“.

Zagrebački Globus objavio je u elektronskom izdanju tekst u kome novinar Darko Hudelist tvrdi da ga je Vučić 23. jula iznenada preko mobilnog telefona pozvao i dao mu izjavu: „Svi Srbi znaju da su izgubili Kosovo, ali ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da vratim što se može, pa da to na kraju ne ispadne kao potpuni poraz ili potpuni gubitak… Ako vidim da je nešto dobro za Srbiju, ja ću to gurati – bez obzira na posledice.“

Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi poručio je juče da „za Prištinu nije opcija bilo kakva podela ili razmena teritorije Kosova, već debela crvena linija koja ne može da se pređe“.

SPC traži kiriju, a ne pomoć

Dečani – Srpska pravoslavna crkva na Kosovu ne traži od Vlade Kosova pomoć, već da isplati kiriju za korišćenje objekta u vlasništvu SPC u Prištini u kojem je smeštena kosovska Agencija za borbu protiv korupcije, izjavio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, prenosi FoNet. Iz Vlade Kosova su rekli, međutim, da je Vlada u potpunosti ispunila te obaveze. Objekat u kojem je Agencija za borbu protiv korupcije katastarski pripada Hramu Svetog Nikole u Prištini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu, komentarišući pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba sa Kosova i stradanja kulturne baštine, rekao kako SPC na Kosovu iako neće etničke granice, hoće da joj „kosovska država“ isplati 650.000 evra, podseća FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari