Rakić: Srbiji preti suspenzija evrointegracija, mora da se vrati na evropski put 1Dragana Rakić Foto: FoNet/Marija Đoković

Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je danas da Srbiji preti suspenzija pristupnih pregovora sa EU i da zemlja mora da se vrati na evropski put.

Reagujući na stav ministarke za evrointegracije Jadranke Joksimović da novi izveštaj Evropske komisije konstatuje napredak Srbije ida postoji politička volja da se o najvažnijim pitanjima u Srbiji odlučuje u najširem mogućem konsenzusu, Rakić je u saopštenju naglasila da izveštaj EK opisuje realno stanje u Srbiji – da nije otvoreno nijedno novo poglavlje u pregovorima i da nema šefa pregovaračkog tima.

„Nema zapaženih rezultata ni kad su vladavina prava, ni sloboda medija, ni uskladjivanje spoljne politike u pitanju, nema čak ni nedvosmislene opredeljenosti političara na vlasti za evrointegracije.

O kakvom napretku i reformama onda možemo da pričamo? Srbija pod hitno mora da se vrati na evropski put“, rekla je ona.

Rakić je kazala da izveštaj pisan „diplomatskim jezikom“, ali da se u poslednje dve godine jasno vide promene – da jezik postaje sve oštriji, ukazivanje na važne probleme sve direktnije i ocene po Srbiju sve nepovoljnije.

„Podrška građana članstvu u EU u stalnom je padu upravo zbog nepostojanja političke volje i stvarne okrenutosti ka EU. Režim (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića samo je na papiru prihvatio evropske vrednosti i građani to razumeju“, dodala je ona.

Naglasila je da se ne može istinski zalagati za evrointegracije, a u isto vreme „obesmisliti sve institucije u državi i koncentrisati svu moć u jednom čoveku, zarobiti i zaplašiti medije, zaustaviti borbu protiv korupcije i kriminala, ukinuti sve preduslove koji garantuju slobodne izbore i društveni dijalog“.

„A upravo je to uradio Aleksandar Vučić. Ne možete i upravo to nam je Evropska komisija poručila svojim izveštajem – Srbija mora da se odluči kojim putem želi da ide jer se u ovom trenutku samo udaljava od svojih saveznika“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari