Raskol saopštenje u SDA Sandžaka 1Novi Pazar Foto: BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIĆ/DS

Pre nego što može da se nasluti šta se događa i šta sledi u Stranci pravde i pomirenja (SPP), nakon iznenadne smrti njenog lidera Muamera Zukorlića, jedno saopštenje SDA Sandžaka naznačava raskolničku atmosferu.

Najstarija bošnjačka partija, u jučerašnjem saopštenju, distancirala se od svojih članova koji su prisustvovali Zukorlićevoj sahrani. Kako su saopštili to je „lična odluka svakog pojedinca“i da na sahranu nije upućena delegacija, niti je bilo ko bio ovlašćen da u ime SDA Sandžaka da prisustvuje sahrani.

Partija Sulejmana Ugljanina ne podržava aktivnosti SPP zbog koalicije sa velikosrpskim režimom i štetnog delovanja te versko-političke opcije.

Oglašavanje SDA Sandžaka izazvalo je brojne komentare članova i simpatizera te partije. Otvoreno se postavlja pitanje, ko stoji iza saopštenjam iako je u potpisu stranačka informativna služba, i da li je za sadržaj znao lider Ugljanin?

Lokalni portali, bliski bošnjačkim partijama, tvrde da je saopštenje delo Ahmedina Škrijelja, aktuelnog predsednika te partije za Novi Pazar. Poslednjih godina označavaju ga kao predvodnika proalbanske struje unutar SDA Sandžaka.

Škrijelj je, kako tvrde izvori blisku vrhu te partije, Zukorlićevu smrt pokušao da iskoristi za obračun sa narodnim poslanikom Enisom Imamovićem i ostalim bošnjački opredeljenim članovima, koji su prisustvovali poslednjem ispraćaju lidera SPP i izrazili saučešće njegovoj porodici i saradnicima.

Na prošlogodišnjim parlamentarnim i lokalnim izborima Imamović je bio na vrhu obe izborne liste, a Škrijelj na trećem i petom mestu. To je tada komentarisano kao pobeda bošnjačke nad proalbanskom strujom, koju u Sandžaku forsira predsednik organizacije „Kosovo za Sandžak“ Ismet Azizi.

Predsednika SDA Sandžaka Ugljanina, zbog ne prisustvovanje sahrani lidera SPP, potpredsednika državnog parlamenta i bivšeg sandžačkog i glavnog muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, kritikovao je i bivši vrhovni poglavar muslimana BiH Mustafa Cerić. Poručio mu je da je „sramota za bošnjački narod“.

Cerićevo „deljenje lekacija“ iz Novog Pazara i Sarajeva, vidi se kao pokušaj  vraćanja uticaja na događaje u bošnjačkoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari