Rašković Ivić i Lutovac u „Utisku nedelje“: Ukoliko se utvrdi da je Vučić znao za Banjsku to je veleizdajnički čin 1Foto: Nova.rs

Sve se promenilo posle 24. septembra, saglasni su gosti „Utiska nedelje“. Opozicija jeste tražila razdvojene izbore, ali ukoliko ih ne bude bilo, Demokratska stranka i Narodna stranka ipak će na njih izaći.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da je ključna stvar trenutno tražiti ostavku Aleksandra Vučića, a da bi Demokratska stranka preduzela određene korake ukoliko izbori 17. decembra ne budu razdvojeni i održani u fer uslovima. Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić navodi da su izbori savršeno poslužili Vučiću da skrene temu sa pravog problema – događaja u Banjskoj.

„Mnogi su to uzeli zdravo za gotovo – biće izbora, rekao predsednik. Ljudi su možda već zaboravili, u maju kada su bili protesti, on je izgovorio tu magičnu rečenicu i rekao – biće izbori u septembru. I šta se desilo, ništa se nije desilo. On je rekao biće, ali nije raspisao izbore, da li će ih biti ne znamo“, rekao je Lutovac, prenosi Nova.rs.

Na pitanje hoće li Demokratska stranka učestvovati na izborima ukoliko ne budu razdvojeni, Lutovac kaže da se sve promenilo posle 24. septembra.

„Ključna stvar koja sada treba da se uradi jeste da tražimo ostavku Aleksandra Vučića i da preispitamo da li je on uopšte sposoban da se bavi ovom funkcijom. Mi zahtevamo izbore do kraja godine, razdvojene. On ne mora da ispuni to, on može ponovo da raspiše nešto što se zove izbori, a da nemamo uslove za to. Ako ne uspemo da se izborimo za te uslove, da zajedno i opozicija i građani naprave kampanju na ulicama“, naveo je Lutovac.

Ukoliko Vučić ne raspiše razdvojene beogradske, lokalne i parlamentarne izbore Demokratska stranka će na ulici reći šta ima da kaže i započeti kampanju na ulici.

Narodna stranka će učestvovati na izborima i okolnosti su se promenile posle 24. septembra, smatra i potpredsednica ove stranke Sanda Rašković Ivić.

„Smatramo da je ovo trenutak da se na izborima pored standarda građana i kolonizacije Srbije, pokrenu još dve teme koje su jako važne – Kosovo i Metohija, odnosno francukso-nemački plan i rudarenje litijuma protiv kojeg je Narodna stranka“, navela je Rašković Ivić i dodala da će to biti pitanja kojima će se baviti u kampanji.

Rašković Ivić smatra i da su izbori 17. decembra savršeno poslužili Vučiću da skrene temu sa pravog problema, a to je „poniženje i užas koji smo doživeli 24. septembra“.

„Biranje bojkota ne bi bilo dobro u ovom trenutku, osim ako se sve stranke i levice i desnice i centra tako ne dogovore. Kako se meni čini, to se neće dogoditi. Ono što smo propustili svi kao opozicione stranke jeste da tražimo najpre beogradske izbore 17. decembra“, navodi Rašković Ivić i objašnjava da bi Beograd trebao da bude prioritet zbog tragedija koje su se tu desile.

Vučić će izmanipulisati i spojiti izbore, kaže Rašković Ivić, ali navodi da će se Narodna stranka odlučiti na bojkot samo ako se cela opozicija na to odluči.

„Ako se ne odlučimo za bojkot, onda se borimo. Nije ovo prvi put da opozicija učestvuje u nefer izbornim uslovima. Naravno da ćemo se truditi da se izborimo za bolje izborne uslove, ali ja sa ovom vlašću ništa ne očekujem“, ističe potpredsednica Narodne stranke.

Lutovac navodi da opozicija ne može bez građana da se izbori za fer izbore i pozivao građane da „zajedno izvršimo pritisak“.

„Mi tražimo i hoćemo razdvojene izbore, a da li ćemo uspeti u tome zavisi da li ćemo uspeti da napravimo sinergiju sa građanima. Ako ne uspemo, onda ćemo se boriti tako što ćemo praviti kampanju na ulicama“, navodi Lutovac i dodaje da je ono što se desilo 24. septembra još jedan dodatni razlog za pritisak.

Predsenik Demokratske stranke ističe da smena Vučića nije novi zahtev, ali da smatra da bi svi u opoziciji trebali da zahtevaju ostavku predsednika Srbije.

„Ukoliko se utvrdi da je Vučić znao za ovo što se desilo 24. septembra i ukoliko je on Kurtiju dao poluge da krene od antiterorizma i da Srbiju praktično potopi i da senka pogroma opet preti narodu – to je po mom i mišljenju Narodne stranke veleizdajnički čin. Svako ko počini veleizdaju nema više legitimaciju da obavlja tako visoku državnu funkciju“, navela je Rašković Ivić.

Ona je navela i da bi u dokazanoj umešanosti Vučića u napad u Banjskoj morala da usledi njegova ostavka, a onda da budu raspisani i predsednički izbori.

„Pre godinu dana kada je bila sednica o KiM, ja sam se javila za reč, a predsednik je rekao – mi znamo da ste bili u Štrpcu, sedeli ste sa tim i tim ljudima, i nije vam neko društvo. Ako neko ima potrebu da prati kretanja jedne žene koja je već u godinama, starija i koja je doživela ličnu tragediju i koja nema borbenu vatru u sebi u tom smislu – pa kako onda se se ne zna otkud to oružje, otkud tamo Radoičić“, upitala je Rašković Ivić.

U Banjskoj se desila potvrda nepostojanja kosovske politike ove vlasti, smatra profesor Pravnog fakulteta i pravni zastupnik Zeleno-levog fronta – Ne davimo Beograd Svetislav Kostić.

„Način da ovo izmenimo jeste da na izborima smenimo ovu vlast, kakvi god bili izborni uslovi. Nije nam prvi put, radili smo to i devedesetih. Tako što ćemo se mobilisati i prestati da ponavljamo greške koje smo pravili“, smatra Kostić i dodaje da je smena generacija neophodna jer je ono što sada proživljavamo posledica prošlosti sa kojom moramo da se suočimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari