Rašković Ivić: Vučić pokušava da proda izdaju kao pobedu, gubili smo Kosovo kroz istoriju, ali ga Srbi nikad sami nisu dali 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatanjem „francusko-nemačkog“ sporazuma za Kosovo i Metohiju pokušava da „proda izdaju kao pobedu“ i da je referendum jedini miran i demokratski način da se građani izjasne o tom dokumentu.

„Gubili smo Kosovo i Metohiju kroz istoriju, ali ga Srbi nikada sami nisu dali. Pošto institucije poput Ustavnog suda, vojske i Crkve ne kažu Vučiću da pušta deo teritorije da se odvoji i da pomaže u tome, referendum je jedini demokratski i miran način da se narod izjasni da li želi da se taj papir odbaci ili ne“, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji Nova S, saopštila je Narodna stranka.

Rašković Ivić je istakla da usmeno prihvatanje sporazuma nije i isto što i potpis i da bi odbacivanje tog dokumenta na referendumu bilo obavezujuće za sve državne organe, dodavši da se velika većina građana protivi usvajanju sporazuma.

„Sporazum predviđa dobrosusedske odnose Srbije i Kosova. Mi nismo u šizofreniji, pa ne možemo imati dobrosusedske odnose sami sa sobom“, kazala je Rašković Ivić.

Ona je navela da referendum nije „antievropski čin, nego miran i demokratski način odbrane zemlje“.

Rašković Ivić je rekla da je Zajednica srpskih opština „magla i paučina“, jer bi, i ako bude formirana, bila u nadležnosti vlasti u Prištini.

„To bi nam odnelo sistem zdravstva i obrazovanja u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, pa bi se moglo dogoditi da naša deca uče da je Adem Jašari bio narodni heroj“, rekla je ona.

Rašković Ivić je navela da primena sporazuma vodi ka stvaranju Velike Albanije, odnosno ujedinjenju Kosova i Albanije.

„Kosovo bi sutra postalo članica UN, a prekosutra bi se ujedinilo sa Albanijom, pa bismo imali granice Velike Albanije na Pančićevom vrhu“, ocenila je Rašković Ivić.

Komentarišući navode da bi odbacivanje sporazuma zaustavilo evropske integracije, ona je rekla da su evropske integracije „već u totalnom zastoju“.

„U Srbiji nema vladavine prava, slobode medija, korupcija je ogromna i to su prepreke za ulazak u EU, a stanje u tim oblastima ne može biti bolje dok je Vučić na vlasti“, kazala je Rašković Ivić.

Ona je ocenila da pobeda Jakova Milatovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori znači „politički kraj“ Mila Đukanovića.

„Doći će do otopljavanja odnosa Srbije i Crne Gore, jer je Đukanović više decenija vodio politiku protiv Beograda kojom je crnogorski identitet pravio na antisrpskom“, rekla je Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari