Referendumski dan Subotičana: Zaokružili jesu "DA" ili "NE", ali pojedini nisu znali zbog čega su to radili 1Foto: N. Jakovljević

Zaokruživanjem odgovora „DA“ ili „NE“ na glasačkom listiću, Subotičani su se juče izjašnjavali o referendumskom pitanju “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?”.

Ovu mogućnost iskoristilo je 31.892 građana, od ukupno 127.074 upisanih u birački spisak na teritoriji grada, čime je izlaznost iznosila 25,1 odsto.

Skromna izlaznost bila je juče vidljiva i na terenu, jer na većini glasačkih mesta nije bilo gužvi.

U Mesnoj zajednici Dudova šuma, nešto posle devet časova ujutro, na biračkom mestu 13 bio je tek po koji građanin.

Referendumski dan Subotičana: Zaokružili jesu "DA" ili "NE", ali pojedini nisu znali zbog čega su to radili 2
Foto: J. Patarčić

Ovde je svoju građansku dužnost došao da ispuni jedan stariji Subotičanin, koji nam je ispričao da je cela procedura glasanja bila vrlo jednostavna i brza, da su se na glasačkom mestu poštovale protiepidemijske mere, kao i razloge zbog kojih je podržao promenu Ustava.

“Sudije nek biraju sudije, a ne narodni poslanici”, kazao nam je naš sagovornik.

Niz ulicu, u Mesnoj zajednici Željezničko naselje, na glasačkom mestu 12, bilo je nešto življe, ali, takođe, bez gužve. U prepodnevnim časovima svoje pravo glasa pretežno su koristili stariji građani, od kojih su pojedini podelili sa nama zašto su izašli na referendum.

“Glasam zato da nam bude bolje. Za našu državu, za Vučića i za sve”, kazala nam je jedna Subotičanka po izlasku sa glasačkog mesta, dok je njen „kolega po glasanju“ dodao:

“Glasao sam za mlade. Da njihova budućnost bude bolja, ali ne za, nego protiv, jer ovako se ne gradi budućnost”.

“Glasala sam za dobrobit naše države, za našu Srbiju, da bude sve bolje. Ja sam već stara, ali za naše mlade da bude bolje”, kazala nam je još jedna starija Subotičanka.

Referendumski dan Subotičana: Zaokružili jesu "DA" ili "NE", ali pojedini nisu znali zbog čega su to radili 3
Foto: J. Patarčić

U popodnevnim časovima mirno je bilo i u Mesnoj zajednici Kertvaroš. U Osnovnoj školi “Jovan Mikić”, na glasačkom mestu 54, zatekli smo jednog mladog Subotičanina u ispunjavanju svoje građanske dužnosti.

On je rekao da nije mnogo upućen u to šta se tačno menja u Ustavu, ni zbog čega, ali da je zaokružio “NE” na glasačkom listiću.

“Zato što su Vučić, Brnabić i Mali rekli ‘DA’, zato sam glasao ‘NE’. Uopšte ne moram da se upuštam u dalju analizu o čemu se zapravo radi, to mi je dovoljno”, prokomentarisao je kratko ovaj mladi Subotičanin.

U Mesnoj zajednici Prozivka, nešto posle 17 časova, građani su počeli da pristižu na glasačka mesta u nešto većem broju, ali se nije stvarala gužva.

Referendumski dan Subotičana: Zaokružili jesu "DA" ili "NE", ali pojedini nisu znali zbog čega su to radili 4
Foto: J. Patarčić

U Osnovnoj školi “Sonja Marinković”, gde su se nalazila glasačka mesta 38 i 39, Subotičani su dolazili kako pojedinačno, tako i porodično da se izjasne o promeni Ustava, od kojih su nam pojedini priznali da nisu dovoljno upućeni u temu referenduma.

“Izjasnila sam se sa ‘NE’. Ne pratim toliko, ali to što sam ispratila nekako je više na tu stranu nagnulo”, kazala nam je jedna mlada Subotičanka.

“Sve je okej, sve. Ja verujem u ovu Srbiju i zadovoljna sam, profesionalizam totalni”, podelila je sa nama utiske nakon glasanja još jedna mlada Subotičanka.

“Nema uopšte gužve. Ne znam da li je to dobro ili nije dobro. A glasala sam, pošto vrlo malo znam o ovome, kao i većina običnih građana, onda sam poslušala neke ljude kojima sam verovala, profesorku Vesnu Rakić i još tako neke od kojih sam mogla nešto da naučim“, rekla nam je jedna starija gospođa.

Prema zvaničnim rezultatima koje je saopštila Gradska izborna komisija, od 31.892 Subotičana koji su se juče izjasnili o referendumskom pitanju, njih 18.392 ili 58,4 odsto je pružilo podršku pomeni Ustava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari