Istraživanje Crte: Opozicija 41 odsto, Vučićeva koalicija 49 odsto 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Za koaliciju koju bi činile stranke okupljene oko organizacije protesta „Srbija protiv nasilja“ glasalo bi 41 odsto građana, a 49 odsto njih bi podržalo koaliciju koju bi predvodio Aleksandar Vučić, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

Za blok desne opozicije – Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS glasalo bi 10 odsto građana.

Skoro polovina građana, njih 47 odsto, smatra da se Srbija kreće u pogrešnom pravcu, naspram 38 odsto onih koji misle da je zemlja na dobrom putu, a kao najveći problem građani vide ekonomsku situaciju, odnosno loš životni standard, rast cena, inflaciju.

Dok 39 odsto ispitanika izdvaja ekonomiju kao jedan od problema, za 29 odsto njih je to najveći problem s kojim se Srbija danas suočava.

Kosovo je kao prvi problem navelo 23 odsto građana i važno je napomenuti da je istraživanje sprovođeno upravo u danima bezbednosne krize na severu Kosova, dodaje Crta.

Stav skoro svakog drugog građanina je da vlast nije ispunila većinu obećanja koje je dala pre prošlih izbora, dok 36 odsto ispitanika misli da je obećano uglavnom i učinjeno.

Crta je sprovela dva telefonska istraživanja od 23. septembra do 5. oktobra na slučajnom, reprezentativnom uzorku od 1.544 ispitanika u Srbiji, odnosno za Beograd na uzorku od 806 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari