Rezoluciju protiv Srbije guraju jer znaju da Vučić nikada neće priznati Kosovo: Kako premijerka Srbije još vidi usvajanje dokumenta povodom krađe izbora u EP? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Rezolucija Evropskog parlamenta nema nikakve veze sa izborima, već da je vid dodatnog političkog pritiska koji se nastavlja na Srbiju, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku.

„Rezolucija je vid pritiska i neki vid kazne za dve osnovne stvari. Aleksandar Vučić je insistirao i odlučio da Srbija glasa protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, što su nam zamerili u rezoluciji Evropskog parlamenta u oktobru 2023, kao i zašto lobiramo protiv priznavanja državnosti Kosova i što lobiramo za povlačenje priznanja“, rekla je Brnabić na televiziji Pink.

Brnabić je dodala da u ovom trenutku imaju u Evropskom parlamentu većinu imaju oni koji podržavaju predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i njegovu listu „Srbija protiv nasilja“, „zato što su sa njima u decembru 2022. godine potpisali da evropski put Kosova kao Republike treba da se ubrza, da je dobar i da mora uskoro da se završi članstvom Kosova u Evropskoj uniji kao međunarodno priznate države“.

Ona je rekla da je to potpisala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić „sa grupacijom u EP koja gura sve rezolucije protiv Srbije“.

„Rezolucije protiv Srbije guraju zato što su Aleksandar Vučić i većinska Srbija za to da nikada nećemo priznati nezavisnost naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, da nismo za to da uvodimo sankcije Rusiji i da ostajemo jedina zemlja na evropskom kontinentu koja to još nije uradila i pod tri i četiri da Srebrenica nije genocid i da Srbija želi da bude vojno neutralna i da ne treba da bude deo NATO saveza“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari