Rot odgovorio Vučiću: Volim Srbiju, ali vi niste Srbija 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot kritikovao je danas autoritarnu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ga je prethodno nazvao srbomrzcem.

Rot je na društvenoj mreži Iks (tviter) objavio deo govora iz današnje Vučiće konferencije za novinare i odgovorio mu da u Evropskoj uniji više ne važi konstatacija „Država to sam ja“.

„Vi niste Srbija predsedniče Vučiću! Kritikujem vas, vaše prijateljstvo sa Rusijom i autoritarnu politiku. Sa druge strane, volim srpski narod. To (što je nabrojao) je najveća prepreka ulasku vaše zemlje u EU“, napisao je Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove.

Predsednik Vučić se prethodno osvrnuo na raspravu koju je na tviteru započeo odgovor premijerke Ane Brnabić na Rotovu ocenu da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni.

„Zamislite Ana Brnabić se usudila da odgovori Rotu. Neka se igra sa drugim državama, sa Srbijom neće da se igra. Nije on gospodin, dobro ga znam, najveći srbomrzac u Nemačkoj“, rekao je Vučić premijerki koja je sedela u prvom redu i poručio joj da sledeći put odgovori „tri puta jače“.

Brnabić je juče na Iksu (povodom poziva Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Beogradu da primeni sve preporuke iz izveštaja ODIHR i na ocenu Rota da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni), uzvratila tvrdnjom da Bundestag 10 godina nije primenio ni jednu preporuku ODIHR u vezi sa nemačkim izborima.

Rot je potom izjavio da ODIHR nikada u Nemačkoj nije registrovala ogromne izborne nepravilnosti, organizovano sređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača, nakon čega ga je Brnabić optužila da „se uopšte nije potrudio da pročita“ izveštaj o Srbiji.

„Da ste pročitali izveštaj koji se usuđujete da komentarišete, videli biste da ODIHR, sasvim ispravno i precizno, to navodi kao navode i tvrdnje, a ne kao činjenice, jer to i jesu: neosnovane, nepotkrijepljene tvrdnje opozicionih partija“, napisala je ona i dodala da u izveštaju nije pomenuta fraza „fantomski birači“ koju je on upotrebio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari