Brnabić poslušala Vučića: Ponovo odgovorila Mihaelu Rotu, nakon što joj je predsednik rekao da to učini triput jače 1Foto FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovo je odgovorila predsedniku Odbora nemačkog Bundestaga uza spoljne poslvoe Mihaelu Rotu.

“Zaprepašćena sam, kada vidim da niste, u stvari, ni pročitali izveštaj ODIHR-a o srpskim izborima. Umesto toga, uzimate za činjenicu ono što ste čuli ili pročitali iz izvora bliskih vama i nastavljate da delite te lažne vesti”, navela je Brnabić na mreži Iks.

Ona je Rotu napisala i da ODIHR izraz “fantomski birači” koji je Rot upotrebio se ne pojavljuje u izveštaju.

Ona je u objavi više puta citirala Izveštaj ODIHR-a, delove gde se govori o preminulim osobama u biračkom spisku, fiktivnim biračima, organizovanoj migraciji birača…

“Dakle, da ste, u stvari, pročitali izveštaj koji se usuđujete da komentarišete nekoj drugoj zemlji, videli biste da ODIHR, sasvim ispravno i precizno, ovo navodi kao navode i tvrdnje, a ne kao činjenice – jer to je ono što je: neosnovano , nepotkrijepljene tvrdnje opozicionih partija”, rekla je ona.

Dodala je da najmanje što Rot može učiniti, ako dozvoli već sebi da komentariše izveštaje drugih zemalja, jeste da ih barem pažljivo i detaljno pročita.

“Ali, NE, vi birate, opet, da širite lažne izjave, lažne vesti i dezinformacije o Srbiji, njenom predsedniku i njenim institucijama. Na kraju, da podsetim da ste lokalne izbore održane na severu Kosova i Metohije na kojima je učestvovalo 3,39% stanovništva, od čega 13 Srba (0,02 %) kao legitimne i festival demokratije, i da ste i dalje podržavaju „gradonačelnike“ koje je „izabralo“ u najboljem slučaju 3% ljudi. Izbori održani u kontejnerima, pod direktnim nadzorom oružanih snaga. Oni su po vama bili „slobodni i pošteni“, ali su navodi i tvrdnje dobri dovoljan razlog da javno kažete da država nije funkcionalna demokratija”, piše premijerka.

Ona poručuje da ozbiljna politika se ne oslanja, ili barem – ne bi trebalo da se oslanja, na lične preferencije, već na čvrste činjenice i principe.

“Razmisli o tome”, savetovala je ona Rotu.

Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove izjavio je danas da nezavisna institucija poput ODIHR nikada u Nemačkoj nije potvrdila ogromne izborne nepravilnosti, organizovano sređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača.


„Draga Ana Brnabić, u pravu ste. Nemačka nije savršena. Hvala što ste nas podsetili“, napisao je Rot u odgovoru premijerki Srbije na njen komentar da nemački Bundestag više od 10 godina nije implementirao nijednu preporuku ODIHR-a.

Nakon što su Rot i Brnabić već imali sporenja na Tviteru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem obraćanju javnosti premijerku Srbije je pohvalio jer je imala hrabrosti da se odgovori ovom nemačkom parlamentarcu.

„Zamislite vi, Ana Brnabić se drznula da odgovori Mihaelu Rotu. Nemoj da si tako drska i bezobrazna. Sledeći put mu odgovori triput jače da nauči šta znači nezavisna država, nek se igra sa nekim drugim državama. I svaka ti čast što si imala hrabrosti da mu odgovoriš, za razliku od većine drugih koji se sakriju u mišiju rupu. A nije on nikakav gospodin, bio je on uvek protiv Srba, najveći srbomrzac u Nemačkoj“, rekao je Vučić premijerki koja je sedela u prvom redu na konferenciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari