Rot: Popustio interes EU za Zapadni Balkan 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„U EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu“, kaže za DW Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

„I dalje imam utisak da je popustio strateški interes EU i mnogih članica EU prema Zapadnom Balkanu“, kaže Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova. „To je problematično i brine me jer mi u EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu.“

Rot je u razgovoru za DW naglasio da ga „raduje što ima partnera u EU koji u ime svih prepoznaju strateški značaj“ ovog regiona, misleći na Bugarsku. Državni sekretar je bio u delegaciji nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera koji je u četvrtak i petak boravio u Sofiji. Tokom posete je Štajnmajer hvalio angažman Bugarske prema susedstvu koje još nije deo EU.

Socijaldemokratski političar Rot smatra da je važno „podići vidljivost“ Evropske unije u regionu sa jasnom porukom: „Ne ostavljamo ljude na Zapadnom Balkanu na cedilu, posebno jer je proces transformacije na putu u EU tako težak za ljude. To vidimo pre svega kod mladih koji napuštaju domovine i dolaze i u Nemačku jer na Zapadnom Balkanu više ne vide perspektivu za sebe.“

„U prvom redu zajednica vrednosti“

Istovremeno, ovaj državni sekretar u razgovoru za DW naglašava da „ne sme biti političkih popusta“ na polju demokratije, pravne države, poštovanja manjina i borbe protiv korupcije. „Evropska unija nije u prvom redu zajedničko tržište niti ekonomski projekat nego zajednica vrednosti“, dodaje on.

Nemačka će predsedavati EU u drugoj polovini sledeće godine, a Rot se nada velikom angažmanu na Zapadnom Balkanu. „Naravno da smo danas zarobljeni drugim temama. Jedan primer je Bregzit koji košta mnogo energije i vremena. Trenutno imamo pregovore o finansijskom okviru EU. Tim je važnije da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema“, zaključuje Mihael Rot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.