Rusija poslala BiH opomenu zbog odnosa sa NATO 1Foto: EPA-EFE/ MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN POOL

Ambasada Rusije u Sarajevu saopštila je da će na eventualno približavanje Bosne i Hercegovine Severnoatlantskom vojnom savezu reagovati kao na neprijateljski korak, jer bi Sarajevo u toj situaciji bilo primorano da zauzme stranu u vojno – političkoj konfrontaciji.

U saopštenju, koje je objavljeno kao reakcija na brojne publikacije koje hvale navodne prednosti članstva BiH u NATO, se podseća na dobro poznat stav Rusije o proširenju NATO i napominje da nijedna runda proširenja nije poboljšala odnose Rusije s novim članicama tog vojnog saveza.

Ističe se da je „mehaničko proširenje NATO inercija prošlosti i ovekovečivanje blokovskih pristupa iz vremena Hladnog rata, što „partneri u Briselu često zaboravljaju“, prenosi Srna.

Iz ruske ambasade u BiH su ocenili da NATO, kako pokazuje praksa, nije u mogućnosti da odgovori na glavnu stvarnu pretnju savremenosti – terorizam.

Naprotiv, akcije saveznika u Iraku, Libiji i drugim zemljama Bliskog istoka, uključujući Siriju, samo šire ekstremizam i haos, stvaraju plodno tlo za pojavu novih terorističkih ćelija, čija meta odmazde postaju i države članice bloka, navodi se u saopštenju.

Upozorava se da bi o tome trebalo da razmisle vlasti u Sarajevu, s obzirom na činjenicu da su se neki građani BiH borili u Siriji na strani militanata, a sada se masovno vraćaju u domovinu.

U saopštenju se ocenjuje da je mit da je NATO struktura koja promoviše pomirenje i doprinosi pronalaženju dodirnih tačaka među svojim članicama, a kao primer se navode Turska i Grčka, koje su u permanentnom sukobu.

Pristupanje NATO, napominje se, neće automatski popraviti ni društveno-ekonomsku situaciju u BiH, na šta toliko računaju mnoge pristalice Alijanse, jer članstvo u toj organizaciji ne podrazumeva samo korišćenje njenih mogućnosti, već i prihvatanje određenog niza obaveza.

Da li je BiH spremna da šalje svoje mlade ljude u udaljene krajeve planete da ginu za tuđe geopolitičke interese, pitaju iz ruske ambasade i dodaju da treba razmislti da li je opravdano znatno povećati svoju vojnu potrošnju, umesto da se ta sredstva usmere na rešavanje gorućih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari