SAD uvele sankcije biznismenima iz Crne Gore Miodragu Daki Davidoviću i Branislavu Branu Mićunoviću 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Američki Stejt department uveo je u četvrtak sankcije protiv dve osobe iz Crne Gore – Miodraga Dake Davidovića i Branislava Brana Mićunovića, saopšteno je u Vašingtoonu, prenosi „Glas Amerike“.

U saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine pri Sekretarijatu SAD za finansije se navodi da su sankcije protiv crnogorskih biznismena uvedene jer su „direktno omogućavali ruski uticaj“ ili jer „njihove koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja“.

Sankcije su uvedene protiv još šest pojedinaca i šest pravnih lisa iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, navodi se u saoopštenju.

Sankcije Davidoviću su uvedene jer je on „decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru“, prenosi „Glas Amerike“.

Sekretarijat za finansije navodi da su Davidovićeve „koruptivne aktivnosti omogućile ruske napore da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u njegovj zemlji, uključujući napore da utiče na ishod izbotra“.

„Takođe je bio uključen u skandal koji je doveo do hapšenja generalnog sekretara Vlade Severne Makedonije Dragog Raškovskog, jednog od glavnih saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Raškovski je navodno primio mito od Davidovića da bi se mu organizovao sastanak sa premijerom Zaevim da bi se promovisali Davidovićevi poslovni interesi“, navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije.

Dodaje se da je Davidović sankcionisan „zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umešanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu s vlašću na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim zvaničnikom vlasti na bilo kojem nivou vlasti na Balkanu, kao što su pronevera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito“.

Sankcije su uvedene i Branislavu Branu Mićunoviću uz oblazloženje da je „decenijama bio jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije“.

„Najpoznatiji je po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore“, stoji u saopštenju.

Mićunović je poput Davidovića takođe sankcionisan „zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vlašću na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim zvaničnikom vlasti na bilo kojem nivou vlasti na Balkanu, kao što su pronevera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito“.

Kaznenim merama je predviđeno blokiranje imovine i interesa sankcionisanih pojedinaca i entiteta u Americi, ili u posedu ili pod kontrolom američkih državljana. Amerikancima su takođe zabranjene sve transakcije koje obuhvataju imovinu ili interese sankcionisanih pojedinaca, podseća se u saopštenju.

Dodaje se da zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima mogu da budu izložema sankcijama ili budu predmet izvršne radnje, zaključuje se u saopštenju Sekretarijata za finansije. Istovremeno Stejt dipartment je „označio“ dve osobe i 12 subjekata sa Zapadnog Balkana „zbog povezanosti sa zlonamernim uticajem Rusije u regionu i korupcijom koja ga omogućava“.

Konkretna mera odnosi se na srpskog političara Mišu Vacića, bivšeg službenika Vlade Srbije Nenada Popopvića i s njim povezane kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari