Sagovornici Danasa: O izručenju Miloševića odlučeno bez kolebanja, mučno je gledati vlast koja se danas plaši teških odluka 1Foto: Stanislav Milojković

Izručenje bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića na današnjii dan, pre 21 godinu, je urađeno jer je to bila obeveza proevropske i demokratske države i vlasti koja je bila svesna njegovih nedela.

Odluka je doneta bez kolebanja, jer biti na vlasti znači i preduzimati teške odluke koje su za budućnosti zemlje. Mučno je gledati vlast koja se danas plaši da donosi takve odluke, a bavi se demagogijom, jer je vlast je pre svega odgovornost a ne mesto za ličnu samopromociju, kažu za Danas tadašnji akteri događaja psiholog Žarko Korać i Zoran Živković, nekadašnji lider Nove stranke.

Miloševićevo izručenje bilo je jedan od prelomnih događaja koji je uticao na dalje političke odnose u zemlji, deo javnosti se protivio tome i to je bila važna ali teška odluka, pa smo pitali naše sagovornike da uporede tadašnju situaciju sa sadašnjom u kojoj vlast okleva da povuče jasne korake oko mnogih važnih pitanja.

Zoran Živković, tadašnji ministar unutrašnjih poslova SRJ, za Danas kaže da je izručenje posledica onoga što je Milošević radio devedesetih.

Sagovornici Danasa: O izručenju Miloševića odlučeno bez kolebanja, mučno je gledati vlast koja se danas plaši teških odluka 2
Foto: Beta/Milan Obradović

– On je ozvaničio sadarnju sa Haškim tribinalom jer je izručivao neke koje je Hag tražio još tamo 97-98. Po tadašnjem Ustavu međunarodno pravo je bilo iznad domaćeg. To je bila naša obaveza zato što smo poštovali ustavne i zakonske obaveze i zato što smo kao tadašnja vlast, predvođena Zoranom Đinšićem, bili uvereni da Milošević jeste uradio mnogo kriminalnih i prljavih radnji zbog kojih treba da odgovara pred našim i međunarodnim sudovima – navodi Živković.

Na konstataciju da je to urađeno i uprkos protivljenju dela javnosti koja se i sada protiti uvođenju sankcija Rusiji, on kaže da je normalno imati podeljenu javnost makar to bilo i u najdemokratskijim državama u svetu, kao sada u Americi po pitanju abortusa.

– Postoje razlike i u jednopartijskim državama gde se frakcije bore za ostvarivanje svojih ciljeva. Nema velike mudrosti ako radite po dobrim zakonima sa punom svešću da to što radite mora da bude na korist države i njenih građana. Tako je i sada oko sankcija. Vidim da potpuni laici za tu oblast analiziraju ekonomske posledice uvođenja ili neuvođenja sankcija. Prethodna stvar je da li mi kao država i društvo treba da osudimo agresiju Rusije na Ukrajinu, ubijanje civila, žena i dece a tek u petom ili šestom nivou treba videti kakve su ekonomske posledice. Ako se to uradi stručno doći ćemo do zaključka da je veća šteta da ne uvedemo. Time rizikujemo naše odnose da zapadnim investitorima i tržište EU, i veća je šteta nego što će nam Putin puštati ili neće gas – ukazuje Živković.

Dok Žarko Korać, tadašnji potpredsednik Vlade, za Danas podseća da je bilo mnogo opstrukcije iz Koštuničinog kabineta i njegove stranke DSS da se spreči donošenje zakona o saradnji sa Hagom.

Sagovornici Danasa: O izručenju Miloševića odlučeno bez kolebanja, mučno je gledati vlast koja se danas plaši teških odluka 3– To je bila prava drama o kojoj i danas javnost malo zna. I Kostuničinih ličnih pritisaka na sudije ustavnog suda. Nadam se da će neko jednom nešto o tome da napise kao istorijsko svedočanstvo. Vlada Srbije je zato morala da se pozove na ustav Srbije i njegov deo, koji je paradoksalno upravo doneo sam Milošević, još dok je postojala Jugoslavija, da Srbija neće poštovati ustav Jugoslavije ukoliko je suprotan interesima Srbije. Odnosno da može recimo kao u ovom slučaju, da prenebregne odredbu saveznog ustava o zabrani izručenja državljana Jugoslavije, drugim zemljama. Mada je pravno gledano vrlo upitno da li je izručenje sudu u Hagu koji je osnovao savet bezbednosti UN, izručenje drugoj zemlji. Mnogi naši sručnjaci za međunarodno pravo su mislili da je Koštuničina opstrukcija bila čisto politička bez pravnog utemeljenja – objašnjava Korać.

I zaključuje da je tako igrom slučaja sam Milošević kumovao svom izručenju.

– To je bila osnovna obaveza novih, proevropsih i demokratskih vlasti. Mislili smo, a i danas mislim da naši sudovi nisu bili tada u stanju da obave to suđenje iz raznih razloga. Pored toga prvo izručenje haškom sudu optuženog dogodilo se još dok je Milosević bio na vlasti, to se danas mnogi prave da su zaboravili. Odluku smo doneli bez kolebanja. Biti na vlasti znači i preduzimati teške odluke koje su važne zbog budućnosti zemlje – navodi Korać.

On kaže da kada danas gleda kako se vlast u Srbiji plaši da donosi takve odluke, a bavi se demagogijom, bude mi mučno. Vlast je pre svega odgovornost a me mesto za ličnu samopromociju.

– To je jedina odluka vlade koju su potpisali SVI NJENI ČLANOVI, da ostane zabeleženo, iako se tako nikada ne radi. Sem ministara iz DSS koji su dali ostavke – zaključuje Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari