Sagovornici Danasa o nekretninama SPS: SPS kao naslednica Saveza komunista je najveći buržuj 1Foto: Nina Čolić

SPS, kao glavna naslednica nekadasnjeg SK, logično je i najveći “buržuj” među partijama u Srbiji. Njihovi “posedi”, možda su i jedina prava ilustracija svrhe postojanja ove interesne grupe, zbog koje mnogi i danas još nisu došli do svoje imovine, kazao je za Danas Mile Antić, predsednik Mreže za restituciju u Srbiji, komentarišući to što SPS ima više nekretnina od SNS.

Izdavanjem nekretnina koje su nasledili od Saveza komunista Jugoslavije, SPS već godinama finansira svoj rad, piše CINS citirajući svoje sagovornike.

Antić za Danas dalje kaže da su u kombinaciji sa nelelagnom gradnjom kao vidom kontrole i ucene za obične građane i preuzetom imovinom, otetom od građana, i danas smetnja sprovođenju restitucije.

„Koliko je lokacija samo u Beogradu gde se SPS „zatekao“, a koje su oduzete nasim sugrađanima Jevrejima, priča je za sebe. O izdavanju otete imovine državnim organima, najbolja je ilustracuja nekadašnji Ekonomski insitutut, gde se među zakupcima našla čak i Narodna skupština. Ni jedna druga partija, pa ni SNS, ne mogu se staviti u isti „koš“ ove anomalije, koja opet najviše košta, građane Srbije“, navodi Antić.

A Joška Broz, nekadašnji predsednik Komuništičke partije, kaže da nije upoznat sa tim podatkom.

„Ali pretpostavljam da je to zbog toga što je SPS starija stranka nego SNS. SNS je nastala iz SRS pa su verovatno podelili imovinu, a SPS je ostao jedinstven. Uz to oni su nasledili i prostorije Saveza komunista“, rekao je on za Danas.

Dok Dušana Slijepčevića, člana Saveta za borbu protiv korupcije taj podatak ne bi začudio, jer su oni na vlasti već 70 godina.

„I radili su i rade sve isto kao naprednjaci danas“, kazao je Slijepčević za naš list.

Dok Aleksandar Stevanović, ekonomista takođe ukazuje na to da SNS nije naslednica SKJ a da SPS jeste.

„Da smo ikada hteli/mogli biti pravedno društvo, SKJ ne bi imao naslednice nego bi bio raspušten, a njegova imovina (a) vraćena onima kojima je opljačkana (b) upotrebljena za aktivnosti državnih organa gde vlasništvo nije sporno (c) dato na rentiranje političkim strankama pod istim uslovima, uključujući, naravno i SPS“, zaključuje Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari