Da li Vučić građenjem fudbalskih stadiona pokušava da pacifikuje deo građana, u susret odlukama koje će morati da donese? 1Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izrazio je značajno i prenaglašeno oduševljenje radovima na izgradnji fudbalskog stadiona u Leskovcu, prilikom obilaska.

Nakon odgovora na novinarska pitanja u kojem je potvrdio da se pred Srbijom nalaze teški izazovi u vezi sa rešenjem kosovskog pitanja, zamolio je kamermane, u uživo prenosu, da pomere pogled na stadion iznad kojeg je stajao sa novinarima, istakavši da nigde u Srbiji ne bi bila bolja atmosfera da srpska fudbalska reprezentacija nastupa.

„Kako huligane da dovučemo?“, odgovorio je na opasku novinara, uz dodatak da on „razume potrebu mržnje“.

– Ja razumem da imate potrebu da mrzite. Ali, huligani ne idu utakmice reprezentacije, ne idu već 20 i nešto godina, pa su se vratili nakon Đenove. Ne sekirajte se, nema huligana već 10 do 15 godina – rekao je Vučić.

Imajući u vidu činjenice iz prošlosti, kada je Vučić bio još u opoziciji, a kada su huligani i navijači palili strane ambasade po Beogradu, nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, a sve ključne sile sveta ga odmah potom priznale, kao i činjenice da su se huligani pojavljalivali i rušili grad svaki put kada bi Srbija učinila potez koji se odaziva putu zemlje ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, postavlja se pitanje da li Vučić ovom promocijom i građenjem fudbaiskih stadiona pokušava da pacifikuje ovaj deo građana Srbije, u susret odlukama koje će, kao predsednik države, morati da donese.

Sagovornici Danasa slažu se da Vučić, posredno ili neposredno, upravo to čini.

Da li Vučić građenjem fudbalskih stadiona pokušava da pacifikuje deo građana, u susret odlukama koje će morati da donese? 2
Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

– To je karakteristika autoritarnih režima. Strategija da fascinirate svoje glasače infrastrukturinim projektima, koji ispunjavaju sve standarde i veoma su grandiozni. To je znak toga. Lakše je da izgradite stadion, nego da dugoročno rešavate probleme, poput ekonomskih i socijalnih uslova života. Između ostalog i demografske situacije, jer se postavlja pitanje ko će uopšte za tih pet godina da vam dolazi na taj stadion. Vi, praktično, tim udarcem ubijate nekoliko problema vaših – kaže za Danas Predrag Petrović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Drugi problem je to, dodaje on, što su veliki infrastrukturni projekti odlični za izvlačenje para i lično bogaćenje.

– To su dve glavne svrhe koje režimi, poput Vučićevog, u praksi koriste. Dakle, za legitimizaciju svoje vladavine i za izvlačenje para – smatra on.

Prema njegovim rečima, izbor promocije izgradnje fudbalskih stadiona spada u pokušaje da „gasi požare“ koji bi mogli da nastanu usled odluka o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Da li Vučić građenjem fudbalskih stadiona pokušava da pacifikuje deo građana, u susret odlukama koje će morati da donese? 3
FOTO: BCBP

– Indirektno da, ali što se tiče tih najagresivnijih pobunjeničkih navijačkih, odnosno huliganskih grupa, moraće da koristi neka drugačija sredstva za njihovu pacifikaciju. Između ostalog, on je u prošlosti imao iskustva u njihovoj pacifikaciji kada je vrh huligana Crvene Zvezde i Partizana. Jedne je potkupio, druge je praktično silom primirio, tako što je formirao posebnu navijačku grupu Janjičari – ističe naš sagovornik.

Tako da, napominje, posredno da, to spada u taj nekakav kontekst, ali za ozbiljniju pacifikaciju, mislim da će mu trebati ozbiljnijia sredstva.

– Nema nikakve sumnje da režim ima veliki uticaj na tribinama stadiona, ali ne na obične navijače koji bi da uživaju u sportu, već na kriminalizovane grupe koje koristi i van stadiona za mnoge prljave poslove. Nema to veze sa sportom već sa profitabilnim poslovima van zakona – kaže za Danas Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije.

Da li Vučić građenjem fudbalskih stadiona pokušava da pacifikuje deo građana, u susret odlukama koje će morati da donese? 4
Foto: Privatna arhiva

Kako ističe, Vučić „koristi i štap i šargarepu u toj kontroli“.

– Pa me ne bi čudilo da je najava nacionalnog ili otvaranje ovog stadiona u Leskovcu, u službi dodvoravanja onom delu huligana koji bi mogli biti nezadovoljni u budućnosti. Vučić nema problem da debelo plati podršku ili makar ćutanje, jer ne plaća svojim, nego našim parama – zaključuje Radomir Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari