Salak predlaže preregistraciju i rebrendiranje DS 1

Izbori na svim nivoima, osim na lokalnom, dakle na nivou cele stranke, gradskom u Beogradu i pokrajinskom, preregistracija koja vodi ka oslobađanju od dugova i rebrendiranje uz promenu loga.

Ovo je predlog od kako kaže tri polazne tačke, potpredsednika DS Igora Sakala, koji je na svom Tviter nalogu napisao posle katastrofalnog rezultata na beogradskim izborima a uoči jučerašnje sednice Predsedništva na kojoj se očekivala ostavka predsednika i rukovodstva stranke.

Salak je napisao: „Tri početne tačke: Izbori na svim nivoima (osim lokalnim) – DS, GrO DS Bg i PODS; Preregistracija – osloboditi se dugova koji su nam prethodni predsednici ostavili u amanet; Rebrendiranje – počevši od jasnih rešenja problema običnog čoveka do promene loga. Predlog“.

On juče nije odgovarao na naše poruke da pojasni svoje predloge, ali se na društvenoj mreži povela polemika o tome. Nezvanično se iz DS moglo saznati da će izborna skupština svakako biti održana, a da nema govora, bar zasad, o preregistraciji DS.

Član Izvršnog odbora DS Srđan Egić komentarišući ovaj predlog napisao je: „Tumor od miliona evra duga koji su ostavili treba odstraniti odmah, ne s njim pregovarati. Svi pređemo u novu organizaciju, i to smo opet mi. A odgovornima – krivične prijave i put u zaborav“. On je naglasio da se ne govori o gašenju DS.

Jedan od komentara na Salakov predlog bio je i da treba napraviti timove, spustiti organizaciju na nivo opštinskih odbora, koordinatore rada odbora, modernizovati pristup građanima, omogućiti napredovanje po vertikali, a za početak uneti novu energiju i početi sa radom. Komentar je bio i da su demokrate imale izbore i posle Pajtića pa se ništa nije dogodilo. Zatim je bio pozitivni skok nakon rezultata Saše Jankovića i prilika da se uhvati vazduh, pa opet ništa. „Očigledno je da sadašnje rukovodstvo ne može donositi strategije za izlaz iz krize i zato je najbolje da se odmah povuče“, pisalo je kao komentar.

Bilo je i predloga da se možda promeni naziv. „Ako smo socijaldemokrate, zašto onda samo Demokratska stranka. Možda i to treba razmotriti“, komentar je na Tviteru.

Povela se diskusija i o gašenju odnosno rebrendiranju. „Preregistracija je, pretpostavljam, gašenje postojećeg DS-a i registracija nekog novog. Rebrendiranje je promena boje i vezano je za tačku preregistracije. Nemate vi mandat za takve stvari!!“, piše u komentarima. Jedan od njih je glasio: „Rebrendiranje ne znači gašenje, ali može da znači jednu evolucija partije u skladu sa realnostima političkog trenutka i očekivanjima opozicionih birača“. Na to je odgovoreno: „Kako misliš da se rebrendiraš ako npr. Aleksandru Jerkov i slične prevedeš u npr. Novu Demokratsku Stranku? Nema rebrendiranja bez da se politički obračunate sa Đilasovim ljudima u sadašnjoj DS. Šta misliš zašto je izveštaj o finansijama bio tajni?“. Neki su se zapitali zašto ne i izbora na lokalu i da li znači da nema ostavki ostalih jer su svi donosili odluke zajednički na predsedništvu, glavnom odboru… „Vidite li vi svoju odgovornost“, postavljeno je pitanje. Jedan od odgovora je da je od ostavki, koje su neminovne, važnije ko su ljudi, koji će stisnuti petlju, pokrenuti novi točak u DS-u, biti spremni da ih prljaju i razvlače po tabloidima, a da pritom imaju ugled i harizmu.“

Očekivana ostavka Šutanovca

Članovi Predsedništva DS i poslaničkog kluba te stranke sinoć su u 19 sati održali sednicu predsedništva na kojoj je, prema očekivanjima, Dragan Šutanovac, predsednik demokrata, trebalo da podnese ostavku zbog lošeg izbornog rezultata na beogradskim izborima. Za nedelju je najavljena sednica Glavnog odbora DS, koji treba da odlučuje o daljim koracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari