Šalje li KFOR i političke poruke vojnim vežbama na Kosovu? 1Foto: Facebook / Kosovo Force - KFOR

Predstojeće vojne vežbe KFOR-a na Kosovu nisu samo „rutinska stvar“, već će imati i „političku konotaciju“, tvrdi nezvanično izvor Danasa iz diplomatskih zapadnih krugova.

On tako komentariše najavljene akcije te međunarodne mirovne misije pod vođstvom NATO-a.

Kako se tvrdi:“cilj je da se „Srbiji, ali i Rusiji i Kini pošalje poruka da je Kosovo suvereno i nedeljivo, te da će KFOR intervenisati u slučaju bilo kakvih pretnji“.

Spekuliše se, takođe, da će kretanje trupa KFOR-a pokazati da „faktički ne postoji granica na reci Ibar, kao i da međunarodni bezbednjaci neće dozvoliti bilo kakav pokušaj izazivanja nestabilnosti na Kosovu – izazvane iznutra ili spolja, odnosno iz Srbije, Albanije ili Severne Makedonije“.

Izvor Danasa konstatuje i da nije slučajno što će u predstojećim vežbama na Kosovu učestvovati i vojnici iz država koje nisu priznale Kosovo.“To pokazuje da je NATO struktura iznad nadležnosti pojedinih zemalja članica i da nije isključena mogućnost da njihove vlade u dogledno vreme promene odluku o nepriznavanju Kosova”, precizira naš sagovornik.

Govoreći na iste teme, Miodrag Miki Marinković, direktor Centra za afirmativne društvene akcije iz Kosovske Mitrovice, kaže za Danas:”Bez obzira koliko se rutinskim žele predstaviti uvakva uvežbavanja KFOR-a, ona se uvek oslanjaju na bezbednosne procene i deo su pripreme za scenarija koje NATO smatra mogućim na Kosovu”.

– U ovom slučaju KFOR uvežbava kontrolu protesta i može se pretpostaviti da njihovi stratezi i analitičari mogućim smatraju scenario većih demonstracija na Kosovu. Sada, teško je pretpostaviti šta KFOR vidi kao povod za tako nešto, da li je u pitanju mogućnost novih hapšenja OVK pripadnika ili neka presuda Specijalnog Veća za njihove zločine, izborne tenzije ili nešto slično,  to u ovom trenutku ne možemo znati. Jedno je sigurno: KFOR je u stanju da vidi I proceni da je u poslednje vreme došlo do porasta broja etnički motivisanih napada i incidenata, i smatram da su ove rutinske vežbe priprema za neki od scenarija u kome srpska zajednica na Kosovu može trebati zaštitu medjunarodnih snaga. Da nije tako ovakve vežbe bi se izvodile sa primarno odgovornom kosovskom policijom,  poručuje Marinković.

Antonio Minutela, portparol KFOR-a na Kosovu rekao je za Danas da transport dodatnih vojnih vozila na Kosovo počinje 13. avgusta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari