Sanda Rašković Ivić: Skandalozan izostanak reakcije Ministarstva zdravlja na intervju u Informeru 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da je skandalozan izostanak „reakcija Ministarstva zdravlja i katedri za psihijatriju i psihologiju na užasan intervju“ sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je objavljen u listu „Informer“.

„Intervju je opasan po društvo i mentalno zdravlje na dve ravni. Jedna ravan je rana retraumatizacija žrtava i jasno je šta za njih znači kada takav tip daje instrukcije kako da se žrtve ponašaju u toku silovanja“, rekla je Sanda Rašković Ivić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

„Druga ravan je kod ljudi koji inkliniraju patološkim stanjima i balansiraju na ivici noža, a ovo je najbolji način da se tim ljudima kaže da je to put da se dođe do naslovnih strana. Svako ko je egzibicionista i patološki tip će biti motivisan da sledi takav put“, dodala je Sanda Rašković Ivić, a prenosi pres služba Narodne stranke.

Sanda Rašković Ivić je istakla da je u taj slučaj trebalo da se uključe i Ministarstvo za socijalna pitanja, Ministarstvo kuture i informisanja, policija i tužilaštvo.

„Kao psihijatar smatram da su ozbiljno zakazale institucije sistema, naročito one koje se bave mentalnim zdravljem“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje i poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević rekao je da je održavanje sednice tog odbora na kojoj bi se raspravljalo o intervjuu objavljenom u listu „Informer“ sprečeno „terorom većine“ tako što nije izglasan dnevni red.

„Time je poslata poruka ’ne dirajte nam našeg glavnog propagandistu’ i poruka ne samo ’Informeru’, i ne samo ’Informeru’, nego i sličnim podržavaocima režima i propagatorima primitivizma da nastave onako kako su radili do sada i da im se ništa neće dogoditi i neće im dlaka s glave faliti“, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da je na dnevnom redu sednice odbora, koji je većina odbila da usvoji, bila i pozicija privatnih televizija i do koje mere su one dužne da rade kao stubovi nosači kulture i identiteta naroda, a do koje mere se to postiže rijaliti programima u kojima se prebijaju učesnici i do koje mere vlasništvo nad televizijom daje pravo da tu televiziju koristi u opskurnim obračunima sa još opskurnijim protivnicima.

„Svaki odbor odslikava odnos u skupštini i SNS većina je imala stav da je to tema o kojoj ne bi trebalo da se razgovara i tema koju bi trebalo tabuizirati“, zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari