I Beograd i Priština bez mnogo aduta: Kakva je pregovaračka pozicija Vučića pred sastanke u Briselu? 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Petr David Josek)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti putuju sutra u Brisel gde će imati niz bilateralnih sastanaka sa visokim predstavnicima Evropske komisije, Nemačke, Francuske i Italije, a na marginama dvodnevnog samita Evropskog saveta.

Odlazak u Brisel dolazi posle posete specijalnih izaslanika Francuske, Nemačke, Italije, SAD i EU, takozvane velike petorke 21. oktobra, Beogradu i Prištini, o čemu Vučić i Kurti nisu puno govorili, ali prema informacijama koej su došle iz EU, velika petorka u Prištini i Beogradu je izašla sa novim predlogom o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom i pritiskom da se primene postignuti sporazumi iz februara i marta ove godine, kao i da se strane vrate za briselski sto.

U Srbiji je puno pretpostavki o tome koja će biti glavna tema razgovora Vučića i Kurtija sa evropskim zvaničnicima u Briselu, ali čini se da će ipak ovi sastanci i razgovori biti lakši i za Kurtija i Vučića od onog koji su imali sa petorkom, koja se, za razliku od šefova država, operativno bavi rešavanjem odnosa Beograda i Prištine i nastoji da ih normalizuje najkasnije do proleća naredne godine posle čega kreće izborna kampanja i u EU i u SAD.

Šta god sutra bilo na stolu, ostaje pitanje kakve su pregovaračke pozicije Srbije, odnosno Vučića, koji na sastanke sa najvišim zvaničnicima EU ide mesec dana posle pucnjave u Banjskoj a tokom istrage koja se u Prištini vodi o tom događaju, uz jasan stav Evropskog paralamenta da se Srbija kazni ukoliko se utvrdi odgovornost za Banjsku, uz kadrovske izmene rukovodstva Srpske liste, njegove udarne pesnice na Kosovu, koja je i pre izmena saopštila da će ipak učestvovati na izborima na severu Kosova, a uoči decembarskih izbora o kojima je, čini se, definitivnu odluku doneo posle situacije u Banjskoj.

Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, podseća za Danas da je Srbija tokom ove godine uspela da stekne status konstruktivnijeg partnera kada je reč o pregovorima o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Ali, kako dodaje, događaj u Banjskoj je doveo do deterioracije (pogoršavanja, prim. nov.) položaja Srbije, te je logično da je pozicija Vučića sada slabija nego pre nekoliko meseci, što se i pokazuje spremnost na kompromise.

„Srpska lista će izaći na izbore, a Priština je otvorila još jedan granični prelaz. Ja bih rekao da se i Beograd i Priština nalaze u sličnoj poziciji, bez mnogo aduta i moraju u Briselu da pokažu da su spremni na nastavak dijaloga i kooperaciju“, kaže on za Danas.

Upitan šta će pred Vučića i Kurtija biti stavljeno na sto, odgovara da ne veruje da će biti nekih specifičnih predloga i ponuda.

„Mislim da je cilj da se spreči paraliza pregovora ili još gore da pregovori u potpunosti ispadnu iz koloseka tražiće se privrženost onome što je dogovoreno u Ohridu“, zaključuje Rašeta.

Prema saznanjima RSE Vučić i Kurti bi trebali da se sastanu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da EU očekuje od Beograda i Prištine da se momentalno i bezuslovno ponovo angažuju u pregovorima, počnu da rade na deeskalaciji i da se vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga.

Stano je na konferenciji za medije ponovio da sutra u Briselu neće biti održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, već odvojeni sastanci predsednika Srbije i premijera Kosova sa pojedinim evropskim liderima.

On je potvrdio da će se na sutrašnjem samitu Evropskog saveta razgovarati o dijalogu, da će visoki predstavnik Žozep Borelj podneti izveštaj o toku ovog procesa, kao što se radilo i na svim prethodnim samitima jer je dijalog, istakao je, veoma važno pitanje za EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari