Savet za regionalnu saradnju: Prisustvovali smo skupu OB kako bi čuli predloge 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/SEKRETARIJAT ZA EVROPSKE POSLOVE/DS

U potpunosti razumevajući legitiman cilj i ambiciju da se stvari odvijaju brže, nesputane političkim blokadama, ipak je i dalje izuzetno važno da nastojanja Otvorenog Balkana rezultiraju sveobuvatnošću cele regije kako bi se ostvarile evropske obaveze u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, rečeno je Danasu u Savetu za regionalnu saradnju na pitanje o stavu prema inicijativi Otvoreni Balkan.

Inicijativu Otvoreni Baklan su pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Nedavno je u Tirani održan novi sastanak ove inicijative, u koju za sad odbijaju da uđu, iako su pozvani BiH, Crna Gora i Kosovo.

Učesnicima OB se obratio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji podravivši njeno pokretanje, što je otvorilo pitanje menja li EU stav prema OB, budući da je do sada bilo rezervi.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero za Danas je o Otvorenom Balkanu rekla da Evropska komisija pozdravlja to što su učesnici inicijative Otvoreni Balkan posvećeni promovisanju veće regionalne integracije, ali jasno je da će najveće koristi doći iz učešća svih šest zemalja. Kao i da lideri Zapadnog Balkana treba da ostvare napredak u primeni Zajedničkog regionalnog tržišta,

Kako nam je rečeno u RCC, ovaj savez je zajedno sa drugim inicijativama koje koordinišu aktivnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, odnosno CEFTA-om, Transportnom zajednicom i Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, ovaj put pozvan na sastanak inicijative Otvoreni Balkan kako bi, u prisustvu evropskog komesara Verheljija, posmatrao i čuo predloge.

“Regionalne aktivnosti praćene ranom integracijom u evropske politike jedinstvenog tržišta su neophodne i zahtijevaju konkretizaciju postepenog pristupa uvedenog u okviru nove metodologije proširenja. Kao na primjer smanjivanje cijena rominga sa Evropskom unijom, pridruživanje evropskom jedinstvenom području plaćanja, postizanje uzajamnog priznavanja različitih usluga i dozvola sa EU, proširivanje zelenih koridora na EU, itd. Na žalost, regionalna ekonomska integracija se opet ne vidi kao istovremen proces sa evropskom integracijom naših ekonomija”, zaključuju u Savetu za regionalnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari