Savez za Srbiju: Bojkot nezakonitih izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu 1Logo: Savez za Srbiju

Savez za Srbiju saopštio je da će bojkotovati vanredne izbore u Kuli, Kladovu i Doljevcu, jer su kako navode veštački izazvani i nezakonito raspisani, ali i zahtevati od Ustavnog suda ocenu o ustavnosti i zakonitosti, kao i privremenu meru obustavljanja svih predizbornih radnji.

„Niti u jednoj od ove tri opštine nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za raspuštanje lokalnih skupština, a time i raspisivanje izbora. U Doljevcu nije prošao zakonski rok od mesec dana otkako je predsednik opštine podneo ostavku, a da novi nije izabran, dok u Kuli i Kladovu ostavke predsednika nisu čak ni konstantovane na skupštinskim sednicama, već su odbornici o tome saznali iz medija. Nije ispoštovana ni imperativna zakonska odredba o “izboru novog predsednika opštine”, niti je sednica sa tim dnevnim redom sazvana i u jednoj od ove tri lokalne samouprave, iako u sve tri ove opštine SNS ima apsolutnu većinu“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su izbori raspisani, uprkos ovom grubom kršenju zakona, čime je ozvaničen početak sistemskog uništavanja lokalnih samouprava od strane centralne vlasti, odnosno jednog čoveka.

„Savez za Srbiju neće učestvovati u prljavoj igri režima kojom Kulu, Kladovo i Doljevac zloupotrebljava kao pokaznu vežbu dirigovanja izbora i pokoravanja birača“, ističe se u saopštenju.

Dodaju takođe da će Predlog o oceni ustavnosti i zakonitosti, Ustavnom sudu podneće narodni poslanici stranaka i pokreta koji čine Savez za Srbiju, a biće pozvani i ostali opozicioni poslanici da se pridruže inicijativi kako bi se zajednički stalo na put nezakonitoj ujdurmi u režiji Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari