Sedam zahteva i SPNS: Protesti ne pripadaju Saši Jankoviću 1Foto: Miloš Miljković (arhivska fotografija)

Pokret Sedam zahteva i Studentski pokret Novi Sad su danas saopštili da aprilski protesti nakon predsedničkih izbora ne pripadaju niti jednoj sistemskoj stranci i lideru.

“Oni su izraz težnji mase ljudi na koje ni jedna postojeća stranka ne može da stavi svoj potpis. Stoga ne dozvoljavamo da bilo ko uzima i prisvaja nešto što pripada svima nama koji smo učestvovali i bili tu svaki dan na ulicama”, navodi se u saopštenju koje je reakcija na izjavu Saše Jankovića da je organizator aprilskih protesta.

“Pozivamo ga da, prikrivajući to sarkazmom, ne koristi aprilski proteste za nadgornjavanje sa vlastima. Jedno je podržati učesnike protesta koje vlast pokušava da zastraši prijavama, a sasvim drugo svojatati protest”, precizira se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je okidač za spontano okupljanje građana u aprilu bila bahatost vladajućih stranaka tokom predsedničke kampanje, a neočekivan razvoj događaja jednako je zbunjivao i vlast i opoziciju.

“Zahtevi koji su artikulisani ukazali su na temeljno nezadovoljstvo ekonomskim i političkim stanjem u državi, stanje za koje su odgovorni i vlast i opozicija. Budući da je jedna od glavnih karakteristika bila odbijanje učesnika da se bilo ko uspostavi kao lider, jasno je da protesti nisu bili potraga za političkim mesijom, već željom za smenu politike koja više od četvrtine stanovništva gura u siromaštvo”, zaključuje se u saopštenju.

Pokret slobodnih građana predao je pre par dana MUP-u jedan deo priznanja o organizovanju protesta koje su potpisali građani kao znak solidarnosti sa studentima kojima se sudi što su učestvovali u protestima protiv diktature nakon predsedničkih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.