Šeholi: Srpska lista i Beograd svojim postupcima čine veliku uslugu Kurtiju 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak sastankom sa kosovskom opozicijom u Prištini, održanom u sklopu turneje serije sastanaka ovog diplomatskog dvojca, poslata je poruka kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da je potreban jedinstvo u pronalaženju rešenja u dijalogu sa Srbijom, smatra direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

– Poseta Eskobara i Lajčaka u Prištini je pokazala da tenzije koje su stvorene između Kosova i Srbije, odnosno na severu Kosova, nisu veštačke prirode i zato treba naći način da se smiri situacija. Srpska lista i zvanični Beograd postupcima na severu, kao što su parole o nekoj takozvanoj Severnoj Brigadi, pa sastanci četiri opštine sa severa koji kažu da ce izaći iz institucija Kosova, čine veliku uslugu Kurtiju, da iako dođe do prevremnih izbora izađe još jači na izborima. Ne zelim da verujem, ali kao da ima neka veza sa Beogradom, koja pomaže Kurtiju da drži jak rejting na Kosovu, navodi Šeholi.

Šeholi smatra da će ova „satelitska diplomatija dati rezultate i da nećemo doći u situaciju da se potegne oružje i kao što obično biv nastrada nevin narod“.

– Kada je reč o sastancima sa kosovskom opozicijom, to ne bi trebalo posmatrati kao vid pritiska. Danas su na Kosovu u opoziciji stranke koje imaju dugogodišnju saradnju sa zapadnom međunarodnom zajednicom. Usput se, za razliku od opozicionih stranaka u Srbiji, mogu smatrati relevantnim činiocima u politici, navodi politikolog Ognjen Gogić.

Dodaje da očekivanja da bi SAD pravile pakt sa opozicijom na Kosovu zarad rušenja Kurtija se zasnivaju na iskustvo iz 2020. godine kada se veruje da je Grenel srušio prvu Kurtijevu Vladu zbog njegovog odbijanja da ukloni carinske barijere.

Zato se sada očekuje neko „deus ex machina” rešenje u vidu naprasnog obaranja Kurtijeve Vlade. Međutim, situacija danas je mnogo drugačija nego tada.

– Kurti je je danas politički mnogo jači nego što je bio tada, a ima i mnogo bolje odnose sa Bajdenovom administracijom nego u to vreme sa Trampovom, koja je bila sklonija eksperimentima. Najzad, za obaranje Kurtijeve Vlada sada ne bi bilo vremena. Mere reciprociteta bi trebalo da stupe na snagu već 1. septembra, tako da je preostalo samo nekoliko dana da se pronađe rešenje. Kurti je, pritom, podigao lestvicu i za druge stranke, tako da bi se verovatno u slučaju promene vlasti na Kosovu nastavilo sa sličnom politikom, smatra Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari