Selaković i Vencel o saradnji Srbije i Razvojne banke Saveta Evrope 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je u razgovoru sa guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope (RBSE) Rolfom Vencelom zahvalio toj instituciji na fokusiranosti na region Zapadnog Balkana i na pravovremenoj podršci projektima u Srbiji.

BeogradSelaković je rekao da Srbija snažno podržava povećanu kreditnu aktivnost Banke u prethodnoj godini i dodao da je ta aktivnost rezultat većeg broja zahteva za zajmovima radi obezbeđenja medicinske opreme i pokrivanja opštih troškova bolnica u periodu pandemije korona virusa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je kazao da je Vencel bio lično uključen u donošenje svih odluka vezanih za projekte koji se realizuju u Srbiji i zahvalio mu na angažmanu u unapređenju saradnje Beograda i RBSE, navodi se u saopštenju.

O uspešnosti i rezultatima poslovanja RBSE svedoče i visoki kreditni rejtinzi koje ta institucija kontinuirano ostvaruje poslednjih godina, naveo je Selaković i dodao da se sa velikom pažnjom prate i redovne finansijske aktivnosti banke u skladu sa Razvojnim planom 2020-2022, sa fokusom na inkluzivni rast, održivost i podršku ranjivim grupama stanovništva.

Selaković je rekao da je proces vakcinacije u Srbiji uspešan i ukazao, kako se navodi, na solidarnost Beograda i donaciju vakcina Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, stoji u saopštenju.

Ukazao je i na značaj Regionalnog stambenog programa za Srbiju, ustanovljenog radi stvaranja rešenja za trajno stambeno zbrinjavanje lica ugroženih u sukobima 1990-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije i izbeglih i raseljenih lica, dodaje se.

Selaković je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Pisma o namerama između direktora Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije i zamenika guvernera RBSE, odnosno zbog ustupanja sredstava Banke za obnovu kapaciteta za zbrinjavanje migranata u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari