Selaković: Nećemo prvi povući potez, više od 10 zemalja voljno da preispita pozicije oko Kosova 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da iako postoji mogućnost da Priština već sutra pokuša da postane članica UNESKO ili neke druge međunarodne organizcije, Srbija neće napraviti prvi korak i pokrenuti kampanju otpriznavanja Kosova, dodavši da ima više od 10 zemalja koje su voljne da preispitaju pozicije oko Kosova.

„Mi nećemo povući prvi potez, jer bismo odmah bili proglašeni za provokatore. Bili smo spremni i da nastavimo moratorijum na lobiranja za priznavanja i otpriznavanja dogovoren Vašingtonskim sporazumom, ali u Prištini ne postoji dobra volja za poštovanjem bilo kog sporazuma“, rekao je Seleković za Večernje novosti.

On je istakao da je za Srbiju važno da, pored toga što ostaje na evropskom putu, gaji i unapređuje stara prijateljstva i partnerstva, odnose sa SAD uzdigne na viši nivo, ali i da ne vidi zašto bi saradnja sa Moskvom bila smetnja za saradnju sa bilo kim.

Selaković je istakao i značaj posete ministara spoljnih poslova Vatikana nadbiskupa Galagera Beogradu koja je planirana za 22. novembar.

„Oni imaju principijenli stav nepriznavanja kosovskog separatizma kao državnosti i njihova podrška Srbiji znači izuzetno mnogo“, naglasio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari