Selaković o opozivu ambasadora: Nije problem pismo, već što Ministarstvo nije obavešteno 1Foto: Fonet

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da nije problem sadržina pisma koju je potpisao ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac, već je problem što ambasador o tom činu nije obavestio Ministarstvo.

Selaković je novinarima, na predstavljanju nove elektronske usluge e-consulat, rekao da je ambasador u obavezi da se konsultuje sa nadređenima u Ministarstvu o svemu što bi moglo da unapredi ili ugrozi diplomatske odnose sa zemljom domaćinom.

Šta god da je potpisao, a nije pitao, što bi moglo da naruši odnose sa zemljom domaćinom, to je problem, naglasio je Selaković ponavljajući da nije problem sadržina pisma.

Upitan zašto je ove godine problem što je ambasador potpisao pismo podrške LGBT zajednici u Poljskoj, a nije bilo pitanje proteklih godina, Selaković je rekao da on to ne zna, jer je ministar tek šest meseci.

Selaković je, na pitanje da li je on reagovao diplomatski brzopleto u slučaju izjava izraelskog ambasadora i izjave o priznanju Kosova, rekao da je reagovao državno i diplomatski.

On je naglasio i da u ovom trenutku nije izgledno da se ambasada Srbije prebaci u Jerusalim, podsećajući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je o tome razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković odlučio je da ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac bude hitno povučen, nakon podrške poljskoj LGBT zajednici kojoj se Zorovac pridružio uz 40 ambasadora drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari