Zašto Nikola Selaković više nije šef diplomatije i da li je "degradiran"? 1EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Nikola Selaković nije izgubio mesto ministra spoljnih poslova zato što je negde odstupio od zvanične aktuelne srpske spoljne politike, pre će biti da se radi o klasičnom namirivanju apetita koalicionih partnera, kaže za Danas Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Beču i Berlinu, kojeg smo pitali kako vidi to što će Selaković u narednoj vladi biti ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

Selaković je u prethodnim vladama obavljao važne funkcije ministra pravde i šefa diplomatije, a bio je i bliski saradnik Aleksandar Vučuća kao generalni sekretar predsednika Republike. Sada se postavlja pitanje zašto mu stranački vrh, odnosno Vučić i mandatarka Ana Brnabić nisu dodelili neki „jači“ resor odnosno da li je i zašto Selaković „degradiran“.

Božinović objašnjava da je mesto ministra spoljnih poslova u većini slučajeva na drugom ili trećem mestu u vladama kakvu po ustavu, dakle na papuru, i mi imamo.

– Ministarstvo za rad i socijalu nije naravno za potcenjivanje i ne može se reći da je to „degradacija“. Ovde je važno primetiti da Selaković nije izgubio mesto ministra spoljnih poslova zato što je negde odstupio od zvanične aktuelne srpske spoljne politike, pre će biti da se radi o klasičnom namirivanju apetita koalicionih partnera. Dakle, sva je prilika da nije smenjen zbog nekog gafa, kao što i Dačić ničim nije zasluzio da bude vraćen na to mesto. Biva i u koalicijama država iskusnijeg i stabilnijeg parlamentarnog sistema da dodela resora izazove čudjenje – ukazuje on.

Kako dodaje, predsednik vlade je onda u obavezi da već u ekspozeu objasni takve rokade, pa treba sačekati šta ćemo čuti.

– Iz iskustva, naravno ne treba očekivati mnogo jer je naša politička realnost da živimo u sistemu koji je poništio elementarne procedure demokratskog poretka, a takvom tipu vlasti – svemoćne i voluntarističke – je inherentno da ostaje tajnovit i nikom pa ni sopstvenoj javnosti ne polaže račune – zaključuje Božinović.

Nezvanično se među naprednjacima može čuti da je u ovom slučaju više reč o tome da je Ivica Dačić trebao da dobije mesto šefa diplomatije a ne toliko da je Selaković morao biti smenjen, te da mu je ovaj resor dodeljen „čisto reda radi“, jer Vučić trenutno ima mnogo prečih ljudi od njega a ispostavilo da Selaković ne ispunjava Vučićeve kriterijume.

Jedan od poslednjih Selakovićevih postupaka je potpisivanje na marginama sednice Generalne skupštine UN plana dvogodišnjih konsultacija sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrović, što se zapadnim diplomatama nikako nije dopalo.

Selaković je bio ministar pravde i državne uprave u Vladi od 2012. do 2014., a potom ministra pravde u periodu od 2014. do 2016. Odlukom predsednika Republike Aleksandra Vučića 31. maja 2017. postavljen je na funkciju generalnog sekretara predsednika Republike, koju je obavljao do 27. oktobra 2020. U poslednjoj vladi je bio šef diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari