Selaković u Njujorku sa šefovima diplomatije Estonije i Tunisa 1Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas odvojeno u Njujorku, gde učestvuje na 76. zasedanju Generalne skupštine UN, sa šefovima diplomatija Estonije i Tunisa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Selaković je ministarku inostranih poslova Estonije Evu Mariju Lijmets informisao o dijalogu Beograda i Prištine i aktuelnoj situaciji na terenu, podsetivši da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Prišina to ne čini više od sto meseci i uvodi jednostrane mere.

Zahvalio je Estoniji na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije i istakao da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije.

Naglasio je da Srbija ostaje posvećena dijalogu, stabilnosti i očuvanju mira, kao i stvaranju uslova za ekonomski rast svih u regionu, što čini kroz inivijativu „Otvoreni Balkan“.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Tunisa Otmanom Žerandijem Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede, trgovine, infrastrukture, odbrane i bezbednosti.

Izrazio je zadovoljstvo što je Žerandi potvrdio da će predovoditi delegaciju Tunisa, jednu od osnivača Pokreta nesvrstanih, i učestvovati na komemorativnom skupu 11. i 12. oktobra u Beogradu, povodom obeležavanja 60. godina od Beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih.

Žerandi je zahvalio na pomoći Srbije Tunisu u vidu donacije vakcina protiv kovida-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari