Selaković: Vodeća smo evropska destinacija kad je reč o privlačenju stranih investicija 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je, u danas objavljenom intervjuu za meksičku televiziju Kanal 11, govorio o političkim i ekonomskim kretanjima u zemlji, i istakao da dve države imaju velike potencijale za razvoj saradnje.

Kako prenosi srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, na pitanje šta latinoameričke zemlje mogu da urade kako bi unapredile i produbile svoje razumevanje Zapadnog Balkana, Selaković, koji je pre dva dana posetio Meksiko, istakao je značaj redovne komunikacije i razmene poseta na visokom nivou, dodavši da treba učiniti sve i kako bi se omogućila veća povezanost ljudi.

Govoreći o istorijskoj povezanosti naših zemalja, on je ukazao da u Srbiji postoji veliko interesovanje za istoriju i kulturu Meksika, i da se nada da su kulturni događaji koje je ambasada Srbije organizovala širom Meksika, kao što je ulična izložba o srpskom kulturnom nasleđu na KiM u centru Meksiko Sitija i koncerti srpskih muzičara širom Meksika, značajno doprineli porastu interesovanja za našu kulturu.

„Samo na taj način, komunikacijom i razumevanjem, uspećemo da iskoristimo mnoge potencijale za saradnju koji već postoje, ali nisu bili optimalno iskorišćeni u prethodnom periodu“, rekao je ministar u intervjuu koji je emitovan na više meksičkih televizija.

Na konstataciju novinara da Srbija zaslužuje mesto u Evropskoj uniji, ministar Selaković odgovorio je da je EU njen strateški cilj.

„Skoro 70 odsto naše ukupne trgovinske razmene ostvarujemo sa zemljama EU, četiri od osam zemalja u našem neposrednom susedstvu već su članice EU. Osim toga, mi sa EU delimo vrednosni sistem“, rekao je ministar Selaković, i podsetio da srpska vlada posvećuje veliku pažnju procesu integracije – otvorili smo 18 od 35 poglavlja, prva smo zemlja u regionu koja je prihvatila novu metodologiju procesa pridruživanja, a u poslednjih sedam godina sproveli smo veoma uspešne ekonomske reforme.

Ministar je iskoristio priliku da meksičku javnost upozna sa rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji, precizirajući da smo drugu godinu zaredom najbrže rastuća evropska ekonomija, što je najbolji pokazatelj našeg uspeha, budući da smo pre sedam godina beležili negativan ekonomski rast od – 3,6 odsto, dok ćemo ovu godinu završiti sa rastom od najmanje 6,5 odsto. Takođe, stopa nezaposlenosti pala je sa 26,9 odsto na osam odsto.

„Vodeća smo evropska destinacija kad je o privlačenju stranih investicija reč, tako da danas Srbija privlači 61 odsto od ukupnih direktnih stranih investicija u region,“ istakao je ministar Selaković, dodavši da se danas Srbija brzo razvija, a da je to rezultat teških ekonomskih reformi koje je sproveo predsednik Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari