Sergej Trifunović uneo ozon u zagušljivu atmosferu 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Došlo je do uspona Pokreta slobodnih građana, koji vodi prema promeni koja nagoveštava nove vrednosti, tako da se Pokret više ne može prevideti, poniziti, niti smatrati marginom – poručuje sociolog i jedan od osnivača PSG-a Ratko Božović, povodom skupštine Pokreta koja je održana proteklog vikenda na dvogodišnjicu od njegovog osnivanja.

Prema njegovom viđenju, u PSG-u se dogodila promena, i to nabolje, što je pokazala i puna sala opštine Stari grad delegata iz cele Srbije, koje čine pretežno mlađi ljudi.

– Pokret slobodnih građana nalazi se u usponu i živoj pulsaciji prema onome što su vrednosti građanske Srbije, poput otvorenosti za moguću diskusiju i promene. Ja u tome vidim „proleće slobodnih građana“. Tu se dešava nešto što predstavlja veliku promenu – smatra Božović.

Upitan da prokomentariše lidera PSG-a Sergeja Trifunovića, Božović ističe da njega ne bi trebalo smeštati u kliše, niti očekivati da će se on pretvoriti u „biće u očekivanoj verziji“. On objašnjava da je problem u tome što su građani navikli da političare percipiraju kao isuviše rigidne, ozbiljne i krute figure, dok je Trifunović s druge strane uneo „ozona u našu zagušljivu političku atmosferu“.

– Ono što je prisutno kod Trifunovića jeste jedna neposrednost, spontanost i iskrenost. Mogu vam reći da bez tog osećaja spontanosti nema ni istinske komunikacije i slobode. Zbog toga njega sa velikim osećajem prisnosti prihvataju svi ti mladi ljudi, koji postaju novi članovi PSG-a. Trifunović je drugačiji, on se menja i promeniće se, ali ne bih voleo da to bude na način kako izgledaju „kliše politički lideri“- naglašava Božović.

On dodaje da ljudi u Srbiji teško prihvataju različitost, a naročito u političkom polju. Prema Božovićevom mišljenju, ta razlika je zapravo dobra, pogotovo ukoliko ona dolazi iz polja individualnosti, kreativnosti i pomalo impulsivnosti.

– Ipak, politike nema bez strasti, kao što ni iskrenosti nema bez strasti. Prema tome, mislim da je Trifunović na najboljem putu da oblikuje jedno razumevanje politike kao čina za koga se ne vezuje uštogljenost, već odgovornost – naglašava Božović.

On navodi da Trifunović nije navikao da igra u trećerazrednim predstavama, tako da takvu ulogu neće igrati ni na političkoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari