Server: Dogovor o avioliniji Beograda i Prištine tračak nade za obnovu dijaloga 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

“Načelni sporazum o uspostavljanju aviolinije između Kosova i Srbije predstavlja nadu za obnovu dijaloga Beograda i Prištine”, izjavio je Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džon Hopkins.

Server, stručnjak za Balkan, ukazuje u razgovoru za Glas Amerike, da taj novi impuls kako ga naziva, treba da nadjača aktuelne političke okolnosti na Kosovu, podsećajući i da Srbiju uskoro očekuju parlamentarni izbori.

“Treba da imamo u vidu da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto – kada Kosovo bude izabralo vladu. A tada će već iskrsnuti novi problem – predizborni period i kampanja u Srbiji. To bi sve moglo da uspori skoriji značajniji napredak u razgovorima dve strane. Takođe, dijalog je proces koji se odvija uz posredovanje Evrope, u koji se povremeno uključuju Amerikanci. Nisam siguran da li će takva interakcija uvek davati najbolje rezultate”, ukazuje u razgovoru za Glas Amerike Server.

Formalno, nastavku dijaloga Beograda i Prištine trenutno na putu stoje takse od sto odsto, uvedene na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao odgovor kosovskih vlasti na kampanju Srbije koju na međunarodnoj sceni sprovodi za povlačenje priznanja državnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari