Server: Na ideju o podeli Kosova Amerikaci će reći ne 1Foto: RTCG

Nema jasnih dokaza o tome da Sjedinjene Države podržavaju ideju podele Kosova, o čemu kosovski i srpski zvaničnici sve češće otvoreno govore, rekao je Radiju Slobodna Evropa Danijel Server, ekspert za balkanska pitanja i profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu i dodao da veruje da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno – ne.

„Ana Brnabić, premijerka Srbije i Ivica Dačić, srpski šef diplomatije, bili su u Vašingtonu i forsirali su tu ideju, i kroz kontakte sa ljudima koji su bliski američkom predsedniku Donaldu Trampu. Amerikanci su rekli: ‘Ok, slušaćemo šta imate da kažete, sa kakvim idejama ste došli’.

Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali nameru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja nisam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podele Kosova. I verujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno – ne“, rekao je Server.

Na podsećanje da je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da nemačka ne podržava nove promene granica na Balkanu, Server je rekao da je nemačka pozicija ključna.

„Bez nemačke podrške, ideja korekcije granica, zamene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana“.

Upitan zašto se rasprava o mogućoj podeli Kosova nastavlja uprkos iznetim stavovima Berlina i Londona, Server je rekao da je Srbija uvek bila zainteresovana za tu ideju.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ju je nedavno lansirao. To je dugo vremena bila prisutna ideja u Beogradu. Istinska promena u poslednje vreme se vidi u tome što predsednik Kosova Hašim Tači govori o tome. Lično mislim da je to bila velika greška sa njegove strane. Vučić je govorio samo o promeni granica na severu Kosova, dok Tači želi samo promenu granica na istoku Kosova“, itakao je on.

Ne može biti jednosmernih promena granica, morale bi se razmeniti teritorije. A razmena teritorija pogađa interese svih, zato što je Srbija uvek htela da održi kontrolu nad severno – južnim putem ka moru, ka Solunu u Grčkoj, a i Kosovo je uvek želelo da zadrži kontrolu nad izvorima snabdevanja vodom na severu Kosova. Tako da ne verujem da će se dogovor na ovom polju održati, ocenio je Servre.

Prema njegovoj oceni, Angela Merkel učinila je veliku uslugu svima tako što je rekla – ne.

Mislim da bi i Amerikanci trebalo da kažu – ne, takođe. U tome su bili spori, ali nadam se da će reći jasno i neupitno – ne, dodao je Servwer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari