Server: Vučić sprovodi Putinovu strategiju iz 2014. godine 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Moć koja sada stoji iza barikada bi formiranjem zajednice opština sa srpskom većinom postala vlast koja bi vodila instituciju koju je država Kosovo priznala i prihvatila, tvrdi američki profesor Danijel Server.

U novoj kolumni posvećenoj tenzijama na severu Kosova, Danijel Server, ugledni američki profesor sa Univerziteta Džons Hopkins i stručnjak za situaciju na Balkanu, upozorio je da bi svako popuštanje vlasti iz Prištine imalo pogubne posledice po tu zemlju, i pozvao američke političare da preispitaju svoju politiku na Zapadnom Balkanu.

Opisujući tenzije na severu Kosova, Server je naveo da „srpski huligani blokiraju puteve, napadaju novinare, pucaju na policiju i pripadnike Kfora“, ali i da „nisu slučajni banditi“, već oni koji su „plaćeni i pod kontrolom Beograda”.

„Kakva god da su početna opravdanja za ovakvo ponašanje, krajnji efekat je podrivanje dijaloga sa Prištinom i sprečavanje ozbiljnog razmatranja još uvek neobjavljenog i stoga još uvek nejasnog francusko-nemačkog predloga za privremenu „normalizaciju““, piše Server.

Greške SAD i EU

U formiranju zajednice opština sa srpskom većinom, za šta se zalaže Beograd, američki stručnjak kaže da „postojeći nered nesumnjivo dokazuje da bi popuštanje po ovom pitanju u sadašnjim uslovima bilo pogubno za državu Kosovo.

„Moć koja sada stoji iza barikada bi tada postala moć koja bi vodila instituciju koju je država Kosovo priznala i prihvatila. Bilo bi više nego glupo to učiniti, ne samo zato što su ove vlasti kriminalne i povezane sa srpskim tajnim službama“, dodao je on.

Trenutna situacija bi, smatra Server, trebalo da „posramoti sve američke i evropske diplomate koji su se zalagali za zajednicu opština sa srpskom većinom”, a da su „glavni među njima” Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan, savetnik Stejt departmenta Derek Šole i šef EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

„Mislili su da bi davanje zajednice opština sa srpskom većinom Beogradu ublažilo njihove stavove. To je bilo glupo. Umesto toga, dobili su napore (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića na  destabilizaciji. Dobili su i niz uvredljivih tvitova upućenih Nemcima i drugim Evropljanima iz Beograda. To uključuje podsticanje raspoređivanja srpskih trupa na Kosovu i stavljanje do znanja da je Beograd za sada nezainteresovan da ostvari svoju deklarisanu ambiciju za članstvo u EU“, ocenio je Server.

On smatra da bi nasilno rušenje barikada, koje bi izvršili Kfor i kosovska policija, moglo da izazove nerede.

„Usijane glave na Kosovu žele da Kfor, u saradnji sa kosovskom policijom, sruši barikade. Ukoliko se pažljivo ne pripremi i izvrši, može napraviti veliki nered i izazvati sramotu za uključene strane. Mnogo je bolje pregovarati o prekidu nereda sa pozicije moći. Samo ako ti pregovori propadnu, silu treba upotrebiti, odlučno i efikasno. Vođe nereda treba da budu uhapšeni i suđeni na Kosovu ili deportovani u Srbiju, pod uslovom da Beograd ubedljivo obeća da će ih procesuirati“, tvrdi Server.

Vučić sprovodi Putinovu strategiju iz 2014. godine

Uz to, naglašava, „Evropa i SAD treba da jasno stave do znanja Srbiji da izazivanje nereda na Kosovu ima posledice“, a citirao je mišljenje analitičara BiH Jasmina Mujanovića.

„Konkretno, pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo moraju da vide kako time olakšavaju Srbiji. Puno priznavanje suvereniteta Kosova i početak njegovog prijema u EU i NATO je nešto što Zapad danas može da uradi, a da ne zahteva nikakav doprinos Beograda, Moskve ili Pekinga“.

„Ovo ima smisla. Čak i kada bi jedna ili dve zemlje koje ne priznaju Kosovo učinile kako Jasmin predlaže, to bi napravilo veliku razliku kada je reč o ratobornosti Beograda. Na ovaj ili onaj način, Zapad mora da pokaže da destabilizacija nije u interesu Srbije i da se više nikada ne ponovi“, dodao je Server, koji smatra da Vučić sprovodi strategiju ruskog predsednika Vladimira Putina iz 2014. u Donbasu na Kosovu.

Ne može se dozvoliti da se agresija kroz destabilizaciju bilo gde isplati“, naveo je on.

Tekst preuzet sa AJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari