Šešelj: Otkazati gostoprimstvo ambasadoru Ukrajine 1Foto: Fonet/SRS

Vojislav Šešelj upitao je danas u skupštini šefa diplomatije Ivicu Dačića i premijerku Anu Brnabić zbog čega nisu po hitnom postupku otkazali gostoprimstvo ukrajinskom ambasadoru Oleksandru Aleksandoviču nakon njegovih “teških antisrpskih izjava i najgorih uvreda i kleveta protiv srpskog naroda”.

Lider radikala podsetio je da je ukrajinski ambasador nedavno izjavio da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu, da Rusija obučava srpske najamnike da ubiujaju Ukrajince, kao i da  ruski predsednik Vladimir Putin „ne mari za Srbiju“, već da našu zemlju koristi kao „još jedan instrument za uništenje Evrope“.

“U ruskoj Donjeckoj oblasti bore se srpski dobrovoljci na srpskoj zemlji. To je pokrajina Slavenoserbija koju je još u 18. veku formirala ruska carica Jelisaveta Petrovna. Ima još jedna srpska zemlja, a to je Nova, ili Novaja Serbija na prostoru današnje Kirovske oblasti”, objasnio je Šešelj, napomninjući da ambasador Ukrajine nema šta da traži u Beogradu.

“Postoji jedna narodna poslovica u srpskom narodu, vukovskim rečnikom rečeno: boj se ovna, boj se g…. -kad ću živeti? Hajde razumem što se Vlada boji ovna, američkog ambasadora Kajla Skata, koji ima bujne rogove, simbol za ogromno i eško naoružanje, ali zašto se Srbija boji “g….” poput ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča. Njega bar može po hitrnom postupku da ekspedituje sa svoje teritorije. Krajnje je vreme da se da primer drugim ambasadorima da se ne može večito sa Srbijom na taj način“, naveo je Šešelj u delu sednice parlamenta Srbije posvećene poslaničkim pitanjima.

Poslanica LDP Nataša Mićić pitala je predsednika Vučića i premijerku i Brnabić zašto vlast jedno govori, a drugo radi. Priča o modernizaciji i EU kao prioritetu, a vodi retrogradnu politiku rehabilitacije ratnih zločina.

“U prethodnih nekoliko dana sve izjave Vučića i Brnabić zapravo vode ka tome da ukazuju na svetsku nepravdu prema Srbiji i Srbima, pre svih izjava Brnabić da Haški tribunal nije objektivan i nije doprineo pomirenju,kao da je Haški tribunaluopšte pozvan, kao da mu je uloga da zapravo radi na pomirenju“, navela je Mićićeva, dok joj je lider radikala Vojislav Šešelj iz poslaničke klupe neprekidno dovikivao “stolovača, aludirajući, kako je kasnije objasnio novinarima u skupštinskom holu “na njeno nemoralno ponašanje u vreme dok je bila zaposlena  u sudu u Užicu”.

Marinika Tepić, poslanica Nove stranke, povodom saznanja da je u Srbiji boravio Džim Dolson iz Škotske, pitala je ministra policije Nebojšu Stefanovića, direktora BIA Bratislava Gašića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića kada je taj, kako je navela “poznati fašista koji se angažovao i u kampanji Donalda Trampa bravio u Srbiji i u kom periodu”.

“Kako je moguće da je on našao utočište baš u Srbiji i da ovaj fašista uredno donira srpske manastire na KiM”, navela je Tepićeva, tvrdeći da postoje fotografije Dolsona sa Avale i iz manastira Rakovica.

Marijan Rističević, poslanik Narodne seljačke stranke, pitao je šta će nadležni preduzeti povodom “gerilske nasilne akcije Dveri”, pokazujući fotografiju na kojoj se vidi kako troje poslanika Dveri i simpatizeri tog pokreta upadaju 28. marta ove godine u opštinu Pećnici gde su, kako je naveo,  “maltretirali” sekretarku opštine.  Rističević je pitao VBA, Ministarstvo odbrane i tužioca šta će preduzeti povodom sazanja da je 1999. za vreme agresije i ubistva civila Zoran Živković “proneverio million i po maraka” preko jedne firme “navodno za nabavku tenkovske municije”.

“Šta će državni organi, tužilac, Ministarstvo pravde preduzeti protiv Vuka Jeremića zbog njegovog ugovora sa Energoprojektom kojim je prodao zemljište i objekte Srbije u inostranstvu, za nižu cenu od realne”, pitao je Rističević, dodajući i šta će nadležni predzueti protiv Borisa Tadića i Vuka Jeremića zbog toga što su “aktivno učestvovali u izgradnji divlje države Kosovo”.

Naprednjak Aleksandar Marković interesovao se kada će MUP obelodani šta je sa aferamna ”bivše vlasti u Beogradu oličene u tajkunu Draganu Đilasu i žutom preduzeću”, a poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku i ministra za rad Zorana Đorđevića koja je prava stopa nezaposlenosti u Srbiji, dok je poslanika Đorđa Vukadinovića interesovalo da li u Srbiji postoje neki pararelni privatni prislušni centri izvan sistema bezbednosnih agencija i da li se prate i prisluškuju razgovori poslanika i lidera opozicije.

Za rešenje “ozbiljnih  finansijskih problema Novog Sada“ inrteresovala se poslanica DS Aleksandra Jerkov. Ona je navela da su građani podneli više od 340 tužbi zbog toga što je Miloš Vučević “mimo zakona počeo da raskopava, asfaltira, betonira i ruši sve pred sobom”, te je nekim građanima napravio ulicu tamo gde se nalaze njihova dvorišta”, a da prethodno nije sproveden postupak eksproprijacije.

“Građani sada traže odštetu od dve milijarde dinara “što je ozbilja udarac za budžet”, a u više od 45 predmeta donete su presude u korist građana. Odakle grad Novi Sad misli da isplati dve milijarde dinara svim građanima koji potražuju odštetu”, upitala je Jerkov.

Stamenković: Zašto kasni budžet

Branka Stamenković, poslanica DJB, konstatovala je danas da je istekao zakonski rok da vlada parlamentu uputi predlog budžeta za 2018. godinu i zato je upitala premijerku Brnabić kada će taj zakonski akt stići u skupštinu. Predsednicu parlamenta Maju Gojković pitala je zašto je dozvolila da vlada ne poštuje zakon, te da li je upozorila vladu da krši rok za dostavljanje budžeta za iduću godinu. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Šešelj: Otkazati gostoprimstvo ambasadoru Ukrajine”

  1. Pa,kad tebe ne mozemo ili necemo da vratimo u Hag,sa sve radikalima,onda ne moze da se postavlja pitanje ostanka ambasadora Ukrajine.
    rzim nistarije,ratne zlocince u drzavno ime i krvopije koje zive dobro kao sluge strane drzave(Rusije)koja nam pije krv i jede nasu i svoju decu.

  2. Daj covece dosta vise tebe i tvojih radikala ,sjasite vec jednom dvadeset i set godina ste nam na grbaci i nista dobro niste uradili za Srbiju osim sto ste nas posvadjali sa celim svetom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.