Na šestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Nišu nakratko blokiran kružni tok u širem centru grada 1Foto: privatna arhiva

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na šestom protestu “Srbija protiv nasilja” u Nišu, u okviru kojeg je na kratko blokiran kružni tok kod Jagodin- male.

Demonstranti su skratili maršutu protestne šetnje i odustali od blokade kružnog toka kod tržnog centra Delta planet na Bulevaru Nemanjića, kako je prvobitno najavljeno, pravdajući to najavom da će biti nevremena.

Oni su krenuli sa platoa ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnice i većnika.

Okupljenima su se na tom mestu kratko obratili Bojan Blagojević, profesor sa Departmana za filozofiju Filozofskog fakulteta u Nišu, Milica Marković, apsolventkinja Departmana za komunikologiju i novinarstvo tog fakulteta, kao i aktivistkinja Danijela Vujošević, koja je prošitala zahteve protesta.

Na protestu je primećen i Uroš Janjić, koji je pre četiri godine izboden nožem na Nišavskom keju jer nije hteo da skine majicu sa antifašističkim obeležjem, a nakon toga napustio Niš.

Na šestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Nišu nakratko blokiran kružni tok u širem centru grada 2

Foto: privatna arhiva

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ zahtevaju hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Na šestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Nišu nakratko blokiran kružni tok u širem centru grada 3
Foto: privatna arhiva

Zatražena je, takođe, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Ovaj protest u Nišu tehnički organizuju Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno- Moramo, Demokratska stranka, Zeleno- levi front, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari