Sinhua: Kineski premijer sa Anom Brnabić o produbljivanju bilateralne saradnje 1(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic)

Kineski premijer Li Ćiang razgovarao je danas sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Šangaju na 6. Kineskom međunarodnom sajmu uvoza o nastavku bilateralne saradnje. Kako je javila agencija Sinhua, Li je rekao da su kinesko-srpski odnosi sve bliži, a pragmatična saradnja je plodonosna poslednjih godina, dajući primer prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja. Kina je […]

Kineski premijer Li Ćiang razgovarao je danas sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Šangaju na 6. Kineskom međunarodnom sajmu uvoza o nastavku bilateralne saradnje.

Kako je javila agencija Sinhua, Li je rekao da su kinesko-srpski odnosi sve bliži, a pragmatična saradnja je plodonosna poslednjih godina, dajući primer prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja.

Kina je spremna da radi sa Srbijom kako bi produbila i proširila obostrano korisnu saradnju u različitim oblastima i stalno podizala sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na viši nivo, rekao je Li.

On je pozvao obe zemlje da se međusobno podrže u zaštiti svojih suštinskih interesa i čvrsto brane zajedničke interese.

Kina će unaprediti saradnju između Inicijative Pojas i put i strategije reindustrijalizacije Srbije, kao deo vizije 2025. godine, rekao je Li.

Kineski premijer je istakao potrebu da se dobro izgradi i upravlja železnica Mađarska-Srbija i da se radi na ranoj primeni bilateralnog slobodnog trgovinskog sporazum.

Prema njegovim rečima, Kina je za dalju saradnju u oblasti digitalne ekonomije, naučnih i tehnoloških inovacija i zaštite životne sredine.

Kako je prenela kineska agencija, premijerka Brnabić je rekla da Srbija ceni sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom, visoko ceni kinesko poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i čvrsto podržava Kinu u zaštiti njenih suštinskih interesa.

Potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine otvara se novo poglavlje u bilateralnim odnosima, rekla je Brnabić i dodala da će Srbija iskoristiti ovu priliku da ojača saradnju na Inicijativi Pojas i put i unapredi bilateralne odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari