Borko Stefanović saopštio koliko Vlada mesečno daje za 14.000 botova 1Prinstkrin RTS

„Stranka slobode i pravde neće se baviti smenom Radeta Baste, jer je ova vlada sve osim uigranog tima. A tvrdili ste novembra prošle godine da Basta ima ogromno privredno iskustvo, a to što je sportista samo je plus, a danas ga smenjujete“, rekao je Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni, tokom skupštinske rasprave o predlogu za razrešenje ministra privrede.

Stefanović je ocenio i da je moguće da je i dotični ministar i mislio da će moći da obavlja svoje aktivnosti u resoru, da je Vlada, kao što je proklamonovano, nastavila evropski put.

„Možda je on čovek naivno verovao da će tako biti. Verovao je u to da je dobro biti u vlasti, biti ministar. Kakve veze ima Basta, ne Basta. Vama je važno samo da je on lojalan i da sprovodi ono što vi mislte da je državna politika. Vaša politika je ćuti, laži i odlaži. Samo gledate kako da se izvučete iz neprijatne situacije. Prodajete narodu rog za sveću i ubeđujete ga da mu je bolje nego što jeste“, rekao je Stefanović i podsetio predstavnike vlasti da su svojevremeno tvrdili da je Basta uspešan privrednik već 20 godina.

Prema njegovim rečima opozicija broji dane od tragedije, a vlast broji dane kako da se izvuče iz ove krize. Ova vaša vlada je prva u istoriji Srbije koja je za sada dokumentovano angažovala oko 14.000 botova, koji su u javnim preduzećima, školama, na budžetu…

„Da bi građani razumeli, kršite zakone ove zemlje, jer ste doveli ljude u škole, muzeje, galerije, skupštine opštine, koji za platu botuju i pišu narodu Srbije da mu je bolje nego što jeste. Vi ste prva vlada koja daje državne pare da bi neko ubeđivao sopstveni narod da mu je dobro. Za to mesečno dajete 8,5 miliona evra“, rekao je Stefanović.

A Milenko Jovanov, šef skupštinskih naprednjaka uzvratio je da su sva sredstva protiv SNS dozvoljena, pa i kad je u pitanju objavljivanja ličnih podataka i brojeva telefona 14 000 ljudi.

„Gde je zaštitnik građana da reaguje. Vidite kako niko nije rekao da je narušeno pravo na privatnost tih 14.000 ljudi. Izmislili pola, nalupali pola, pisali ko zna šta. Objavljeni su imena, prezimena i lični brojevi telefona nekih ljudi. Da li se oglasio poverenik za zaštitu ličnih podataka? Baš ga briga. Zašto? Zato što su protiv ljudi iz SNS sva sredstva dozvoljen“, rekao je Jovanov.

On je naveo da se nada i da će neke od nezavisnih tela poslanici imati priliku da vide u sali.

„Da vidimo kako to da se najhitnije moguće reaguje ako su Šolakovi mediji rekli da na nešto treba da se reaguje, ali zato kad se grokće kad Nevena Đurić dobije reč, ili kako je koleginica rekla, samo se obradovao, na to nema odgovora ni poverencie za zaštitu ravnospravnosti. Zašto? Pa nisu objavili Šolakovi mediji“, rekao je Jovanov.

On je upitao i opoziciju na osnivu čega tvrde da je spisak botova tačan.

„Kažete dokazano, jer je objavljeno na tviteru. Ima li išta što ćete vi poštovati. Ni smrt ne poštujete, pa tako i Gojko Radić koji je mrtav već dve godine može da posmatra sastanak Jorgovanke Tabaković i Vladanke Malović. I da samo znate taj isti koji je sve to objavio na tviteru preti da će da ubije ćerku Aleksandra Vučića. Nemojte sutra da kažete da niste znali“ , poručio je Jovanov, naglašavajući da će poslanici SNS glasati za smenu Radeta Baste..

Uglješa Marković, poslanik SPS, istakao je da se koalicija sa Jedinstvenom Srbijom u kampanji zalagala i govorila o „tri ne“ u njihovoj poltiici.

 

„To je podrazumevalo ne u NATO, nema priznanje Kosova i ne kada se priča o uvođenju sankcija Rusiji“, rekao je Marković i dodao da svaki pojedinac ima pravo na svoj stav i njegovo iznošenje, ali da je Savet za nacionalnu bezbednost usvojio okvire naše politike, a zatim i Vlada koji se tiču onog što se već godinu i po dana dešava na tlu Ukrajine.

Vlada kao kolektivni organ, kako je rekao Marković, treba da igra timski.

„Svaki njen član treba da ima u vidu da kad izlazi u javnost predstavlja Srbiju i njene građane. I tu leži razlog zašto smo pdoržali inicijativu našeg koalicionog partnera“, rekao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari