Skupština Srbije usvojila rebalans državnog budžeta 1foto FoNet Aleksandar Barda

Skupština Srbije usvojila je danas rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta.

Za rebalans budžeta su, od 196 prisutnih poslanika, „Za“ glasala 144, „Protiv“ 52, a uzdržanih nije bilo.

Izglasani Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2022. godinu predviđa ukupne prihode i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara.

Poreski prihodi planirani rebalansom budžeta su 1.490,6 milijardi dinara, neporeski iznose 199,7 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su razlozi za rebalans ovogodišnjeg republičkog budžeta veći prihodi državne kase i finansiranje isplate većih penzija i pomoći mladima i porodicama, kao i nabavke energenata.

Kako je objasnio, svi poreski prihodi su veći od provobitno planiranih za 180 milijardi dinara, odnosno 1,5 milijardi evra, ili 12,7 odsto.

„Pored većih prihoda budžeta, kao i izdataka za nabavku energenata, treći razlog za rebalans budžeta je isplata pomoći mladima starosti od 16 do 29 godina u iznosu od 5.000 dinara, što je za njih dodatan doza sigurnosti i optimizma“, rekao je Mali.

Dodao je da je četvrti razlog za rebalans isplata uvećanih penzija od 1. novembra za devet odsto, što će finansirati PIO fond, a da je peti razlog podrška porodicama za rođenje dece i kupovinu stanova, kako bi se povećao natalitet.

Mali je rekao da u Srbiji „nikad nije bila manja stopa nezaposlenosti“ i da iznosi 8,9 odsto, dok je stopa nezaposlenosti mladih 18,7 odsto, a „pre deset godina bila je oko 50 odsto“.

Procenio je da će prosečne plate u Srbiji krajem ove godine biti 720 evra, odnosno 730 evra.

Bruto domaći proizvod (BDP) ove godine će, po njegovim rečima, biti u vrednosti 60,2 milijarde evra, a pre 10 godina je bio skoro upola manji, dok je udeo javnog duga u BDP 53,7 odsto, kao i 2012. godine.

„Na računu države danas imamo 301,1 milijarda dinara, a strane direktne investicije za 10 meseci su iznosile 3,4 milijrade evra“, rekao je Mali.

Naveo je da će 70 miliona evra kredita biti potrošeno za izgradnju vodovodne mreže u više gradova Srbije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari