Skupštinski Kolegijum o preporukama ODIHR pauziran, nastavak u 15 i 30 sati 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Skupštinski kolegijum predstavnika vlasti i opozicije, koji je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, posle skoro četiri sata pauziran je, a biće nastavljen u 15.30, prenosi N1.

Reporterka N1 izveštava da opozicija nije bila raspoložena da kaže kako je izgledao sastanak i da će u pauzi imati unutrašnje konsultacije. Predsednica skupštine je izašla na druga vrata, tako da uopšte nije bila dostupna novinarima.

Opozicija je, kako dodaje reporterka, došla sa nekom vrstom platforme i osnovna tri uslova, kako bi se održali fer i pošteni izbori.

Prvi uslov je formiranje nezavisne formiranje nezavisne komisije u kojoj bi bili predstavnici vlasti, opozicije i NVO sektora, koja bi imala neku vrstu izvršnih ovlašćenja i mogla bi da nadgleda kontinuirano birački spisak, njegovu reviziju i da prati realno stanje.

Drugi je objektivno izveštavanje javnih servisa – da svi dobiju prostor u informativnim programima RTS i RTV, kao i da se u njima izveštava i o izbornim uslovima i preporukama ODIHR.

Treći je da svi lokalni izbori kojima je vreme u ovoj godini budu raspisani i održani istog dana kada i izbori u Beogradu, tj. 2. juna.

N1 nezvanično saznaje da za vlast načelno prva dva uslova ne predstavljaju nekakav problem, „nekako najviše deluje za njih da je problem treći uslov, ali kažu problemi nastaju onog trenutka kada se povede priča o operacionalizaciji i vremenskim rokovima u kojima bi ti uslovi trebalo da se ispune“.

Reporterka dodaje da ono što kažu predstavnici opozicije je da su ovo tri najvažnija uslova, ali da se prolazi i kroz preostale preporuke ODIHR.

S obzirom da je danas 1. april, dan šale, opozicije je uoči sastanka poručila da ne žele da on bude šaljive prirode, da ne žele ni predstavu i razvodnjavanje ovoga, već žeele da pokušaju da sa vlastima otvoreno razgovaraju o poboljšanju izbornih uslova, s obzirom na kratke rokove.

Brnabić je uoči sastanka rekla da je pružila ruku opoziciji, da je spremna za dijalog, i da misli da u parlamentu postoji široki konsenzus o poboljšanju izbornih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari