Da li je Josip Broz Tito ratovao na Drini za Austrougarsku: Na mrežama se deli istorijska fotografija 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Početak zvanične kampanje za beogradske izbore 2. juna, čijem raspisivanju su se protivile dve glavne opozicione koalicije SPN i NADA, obeležila je javna polemika o uklanjanju mauzoleja Josipa Broza Tita, poznatog kao Kuća cveća. Aleksandar Šapić (SNS) je i pokrenuo temu, mada i članica NADE POKS zagovara isto, koja je imala veliki odziv na društvenoj mreži Iks, čiji je jedan od korisnika objavio staru Brozovu fotografiju.

U objavi anonimnog korisnika bivšeg Tvitera pod imenom Narodni neprijatelj uz objavljenu Titovu fotografiju iz Prvog svetskog rata pogrešno se navodi da je tek nedavno primećeno da je fotografija, koja navodno nije osporena, nastala ranije nego što se tvrdi, te da stoga potiče sa srpskog, a ne sa fronta u Galiciji.

Naime, na Internetu se može naći da je pre deset godina – 2014. godine, u Politici objavljeno kako je datiranje fotografije sporno i to kao izveštaj sa  diskusije koja je povodom stote godišnjice od početka Velikog rata organizovana u Muzeju istorije Jugoslavije pod nazivom „Tito u Prvom sveskom ratu – različito čitanje jedne fotografije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari