Sloga: Odmah pustiti na slobodu privedene Fantome 1

Predsedništvo Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova i nadležnog tužilaštva da se odmah puste na slobodu svi privedeni tokom protesta u Beogradu u prethodna dva dana.

Sloga je navela da su „posebno revoltirani“ hapšenjem svojih članova i visokih funkcionera sindikata Miljana Čičića i Milana Minje Pernata, „zbog fabrikovanog i montiranog medijskog spina da su u zgradi RTS-a u fantomkama mahali pred zaposlenima motornom testerom“.

„Ne želeći da utičemo na rad nadležog Tužilaštva, skrećemo im pažnju da se pre bilo kakve odluke upoznaju ko su ‘fantomi’, jer oni nisu huligani kako se predstavljaju javnosti. Oni su Pokret ujedinjenih fantoma ili PUF! – paradigma nastala kao odgovor na kriminalno rušenje objekata od strane maskiranih lica u Savamali, čiji identitet još uvek nije otkriven“, saopštila je Sloga.

Prema navodima ovog sindikata, PUF čine afirmisani muzički i pesnički umetnici koji su na subotnjem protestu „Jedan od pet miliona“ izvodili još jedan u nizu satiričnih performansa kako bi ukazali na seču stabala na Kalemegdanu zbog izgradnje gondole“.

„Potpuno je legitimno i zagarantovani po Ustavu pravo svakog građanina da kroz performans kritički ismejava pojedince, grupe, državu ili vlast, jer satira razobličava sve društvene anomalije“, ocenili su u sindikatu i dodali da je očigledno da to za Srbiju ne važi.

Sloga je najavila da će svojim članovima obezbediti pravnu i svaku drugu zaštitu, a zbog hapšenja i proganjanja kao sindikalnih aktivista alarmirati Međunarodnu organizaciju rada, Svetsku federaciju sindikata, kao i prijatelje iz Saveta Evrope, kako bi se ovaj slučaj internacionalizovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari