SNS nije smeo da rizikuje sa Radomirom Nikolićem na čelu izborne liste? 1Foto: Vlada Srbije/Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

Radomir Nikolić, aktuelni gradonačelnik i sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava (Nikolića) ne samo da neće, definitivno je juče i zvanično potvrđeno, biti nosilac liste SNS na predstojeći lokalnim izborima u šumadijskoj prestonici, no neće biti ni među odborničkim kandidatima na toj listi, iz čijih redova se, inače, prema važećem zakonskim normama, biraju gradonačelnici i predsednici opština.

Nosilac liste SNS na predstojećim lokalnim izborima u Kragujevcu biće diplomirani ekonomista i odbornik u lokalnoj skupštini Nikola Dašić, koji je sa 45 godina života dogurao do savetnika guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković za filijale NBS u Kragujevcu, Nišu i Užicu, i koji je, kako se ovde i oficijelno navodi, kum Radomira Nikolića, a koji ga je, kako “kum nije dugme”, svojevremeno, špekuliše se, “progurao” na savetničko mesto u centralnoj banci.

Nikolić junior, pak, tvrde pojedini izvori, nije nosilac liste SNS za predstojeće lokalne izbore u centru Šumadije, zbog toga što je otpor članstva, navodno, bio toliki, da je “pretio da pocepa stranku”.

S druge strane, navodi se da Radomir Nikolić samoinicijativno ili “samoinicijativno”, sad je svejedno, nije želeo da bude nosilac liste naprednjakla, te je tu ulogu preuzeo njegov kum.

Nikola Dašić, opet, navodi jedan od naših sagovornika, zbog plate u NBS, nije bio toliko voljan da bude nosilac liste naprednjaka, ali je zbog stranačke discipline prihvatio povereni mu partijski zadatak.

Dašić je, prošlog meseca, na predlog predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića, imenovan za šefa izbornog štaba naprednjaka u Kragujevcu, te se špekliše da je to bila “uvertira” za promociju u nosioca liste i kandidata naprednjaka za gradonačelnika nakon lokalnih izbora koji će, kako je najavljeno, biti organizovani 26. aprila.

Srpska napredna stranka u Kragujevcu očito, smatraju poznavaoci političkih i drugih (ne)prilika u ovom delu Srbije, nije htela da rizikuje sa Radomirom Nikolićem kao nosiocem liste i gradonačelničkim kandidatom.

Nikolić junior je, naime, gotovo izvesno, jedan od najneomiljenijih, ako ne i najneomiljeniji (ne i omraženi, jer se nikome, koliko je javno poznato, nije zamerio) gradonačelnik u novijoj istoriji Kragujevca, kojem veći deo šumadijske javnosti pripisuje (in)direktnu odgovornost za totalnu infrastrukturno – saobraćajnu marginalizaciju šumadijske i prve srpske prestonice koju su, u minulih pet – šest godina, koliko je on ovde na vlasti, zaobišli svi izgrađeni i planirani putni i železnički koridori, te je definitivno (p)ostala saobraćajno “slepo crevo” Srbije i Balkana.

Upućenima je, naravno, znano da su za to najodgoviji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka gradjevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović, ali preovladjujući deo javnosti smatra, uveliko i opravdano, da Radomir Nakolić, zajedno sa ocem mu Tomislavom, nije imao ni volje ni želje da učini nešto ozbiljnije i kapitalnije za grad kojem je na čelu, i u kojem je rodjen.

Njegov kum Nikola Dašić koji će, najverovatnije, da ga nasledi na gradonačelničkoj funkciji apsolutni je anonimus u političkom, privrednom, kulturnom i uopšte javnom životu Kragujevca i Šumadije.

Da li će to na izborima koji slede da mu bude mana ili prednost, ostaje de se vidi.

Možda ni jedno ni drugo, pošto je izborna ponuda i u Kragujevcu, opšta je procena, nikad slabija, reklo bi se ni jadnija, te će izborna lista naprednjaka, sa imenom Aleksandra Vučića na njoj, i ovoga puta, bez ikakve dileme, da pobedi i ovde.

Pobedila bi i da je Radomir Nikolić bio nosilac liste, ali je pitanje sa kojim rezultatom. Sigurno ne sa onim, pretpostavlja se, koji bi zadovoljio Vučićev “izborni apetit”.

Kako god, skidanjem Radomira Nikolića sa izborne liste naprednjake stavljena je tačka na višegodišnje medijsko licitiranje da sin Tomislav Nikolića “odlazi sa gradonačelničke funkcije”, i da će za petogodišnji (ne) rad na čelu centra Šumadije da bude nagradjen diplomatskim položajem.

Istovremeno bi trebalo da utihnu i špekulacije o animozitetu Aleksandra Vučića prema “dinastiji Nikolić”, zbog čega “tako i toliko marginalizuje Kragujevac I Šumadiju”.

Uz to, imenovanjem ili izborom Nikole Dašića za nosioca liste i gradonačelničkog kandidata “ad akta” bi trebalo da bude stavljen i žestoki medjusobni sukob i bukvalno zakrvljenih naprednjačkih klanova u centru Šumadije.

Na društvenim mrežama i kragujevačkim portalima mecima unazad trajao je pravi verbalni rat izmedju, oko vlasti i “plena”, podeljenih i zavadjenih naprednjačkih frakcija, okupljenih oko direktora Zavoda za zbrinjavanje odraslih “Male Pčelice” dr Vladice Stanojvića i njegovih pristalica, s jedne, i ekipe oko Radomira Nikolića i narodnog poslanika SNS Gorana Kovaćevića, s druge strane.

S obzirom da je Nikolićev kum Nikola Dašić kandidat za gradonačelnika SNS, a ne dr Stanojević, a da je Goran Kovačević, drugi na lokalnoj izbornoj listi te stranke, jasno je ko je pobedio u napradnjačkom okršaju u Šumadiji.

Barem za sada, pošto se špekuliše da svoju listu sprema i Vladica Stanojević. Zoran Radovanović

Na listi SNS i stranka Rasima Ljajića

Narodni poslanik i šef odborničke grupe u Skupštini grada, Goran Kovačević, nalazi se na drugom mestu, a načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Biljana Ilić Stošić, na trećem mestu, v.d direktora kragujevačkog Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović na četvrtom, dok je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, na jedanaestom mestu naprednjačke izborne liste u Kragujevcu…

Na izbornoj listi SNS u Kragujevcu nalaze se i PUPS, Pokret socijalista, PSS-BK, Srpska narodna partija i SDPS Rasima Ljajića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari