SNS već predao potpise, opozicija ima problem s notarima 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Nakon raspisivanja parlemntarnih izbora, u utorak 15. januara, neki od pretendenata na poslanička mesta u Skupštini Srbije počeli su trku sakupljanja neophodnih potpisa za listu. Stranke i koalicije koje žele da se nađu na listiću za paralementarne izbore 3. aprila treba da sakupe najmanje 10.000 potpisa građana.

U toj trci po običaju najbrža je vladajuća Srpska napredna stranka koja je potpise za svoju listu „Zajedno možemo sve – Aleksandar Vučičć“, juče već predala RIK-u.

Opoziciona lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ potpise, kako nam je rečeno u Izbornom štabu, sakuplja „na velikom broju mesta u više gradova Srbije“.

Kako kažu, imaju problem sa notarima jer notarske kancelarije šalju mali broj notara za overu potpisa.

Međutim, iz ovog štaba poručuju da ih to neće sprečiti u pobedi i da je najvažnije da ogroman broj građana strpljivo čeka da da svoj potpis ovoj listi.

Nezvanično, u zavisnosti od ponašanja notara, ova opoziciona koalicija bi listu mogla da preda krajem nedelje.

Od juče do nedelje 20. februara koalicija „Moramo“ obezbedila je13 mesta na kojima će skupljati potpise ali još uvek čekaju potvrde od notara kada će dežurati.

Danas se potpis za listu „Moramo“ može dati u Birčaninovoj 21, u Jurija Gagarina 221, Bulevaru Zorana Đinđića 44, Požeškoj ulici 128a i u opštini Lazarevac u ulici Dula Karaklajića 22. U petak osim u navedenim ulicama u Beogradu, potpisi se skupljaju i u Batajnici u ulici majora Zorana Radosavljevića 111, dok se u subotu se potpisi skupljaju samo u Batajnici.

Od danas i Dveri počinju sa svim kapacitetima da sakupljaju potpise.

Problem sa notarima SNS nije imala, pa su neophodni potpisi skupljeni već nekoliko sati po raspisivanju izbora.

Građani su se tokom večeri utorak i noći na sredu okupljali u gradovima širom Srbije po povereništvima SNS i potpisom davali podršku naprednjacima.

Osim u beogradskim opštinama, potpisivanje izbornih lista organizovano je u Temerinu, Trsteniku, Kruševcu, Kučevu, Užicu, Zrenjaninu…..

Svoj potpis na SNS listu stavio je i predsednik SNS Aleksandar Vučić koji je u utorak sa čelnicima naprednjaka počeo kampanju i prikupljanje potpisa.

On je posle potpisivanja ukaza o raspuštanju parlamenta i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, otišao u Zemun, a zatim i u beogradsko naselje Borča gde je potpisao podršku listi u kancelariji Opštinskog odbora SNS Palilula.

„Obećavam da ćemo nastaviti da se trudimo i zajedno sa vama menjamo i čuvamo našu Srbiju“, rekao je Vučić, nakon što je dao potpis podrške za republičke i gradske izbore.

Na Vračaru su izbornu listu potpisali poverenica SNS za Grad Beograd i premijerka Ana Ana Brnabić, kao i nosioci liste SNS Danica Grujičić.

Uz njih su potpisali i Nataša Tasić Knežević, Lazar Ristovski, Konstantin Kostjukov, Marko Kešelj i Stojan Radenović, ministar Tomislav Momirović, guvernerka Jorgovanka Tabakovića.

Nakon što je raspustio Skupoštinu Srbije Vučić je građanima poručio da najbolji pobede. “Poštovani građani Srbije, neka su vam srećni izbori“, naveo je on.

“Pozivam građane da uzmu učešće u tim izborima, da kao zemlja pokažemo demokratski kapacitet i da pokažemo koliko je važno da prihvatimo planove i programe za budućnost, da pokažemo da bez obzira na različita mišljenja i planove – ta mišljenja i te planove možemo da iznosimo na civilizovan način, poštujući jedni druge. I potpuno siguran sam da će ovo biti još jedan korak u demokratsku i evropsku budućnost Srbije“, rekao je Vučić.

On je naveo da je pred nama nešto više od 45 dana ozbiljne, uveren je zanimljive i odgovorne političke kampanje.

“Građani Srbije, učestvujte u izborima i izbornom procesu, jer to će da očvrsne i ojača demokratske kapacitete naše Srbije. Siguran sam da će ljudi u Srbije umeti da odaberu najbolje. Neka najbolji pobede. Poštovani građani Srbije, neka su vam srećni izbori“, zaključio je Vučić, obraćajući se iz zgrade Predsedništva.

Vanredni parlamentarni izbori raspisani za 3. april, biće po prvi put organizovani u skladu sa promenama u izbornom procesu, koje proizilaze iz seta izbornih zakona usvojenih desetak dana pre raspisivanja izbora.

Neke od novina, a vezane su za ovaj trenutak izbornog ciklusa, su da je rok za predaju izbornih lista za parlamentarne izbore produžen sa 15 na 20 dana pre održavanja izbora.

Za podnošenje kandidature liste nacionalne manjine više nije potrebno 10.000 potpisa jer listu sada potpisima može podržati 5.000 građana.

Uvdena je zakonska zabrana da se potpisi podrške prikupljaju od birača na njihovom radnom mestu ili da se birači na bilo koji način izlažu pritisku da potpisom podrže izbornu listu, a zabranjeno je i vođenje paralelnih evidencija birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari