SNS već vodi prljavu kampanju u Beogradu 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Opozicija ima šansu da u Beogradu napravi ozbiljan rezultat i izbornu utakmicu učini vrlo neizvesnom ukoliko izborni uslovi budu fer i pošteni.

To vlast zna i zato je uveliko u prljavoj kampanji, kažu sagovornici Danasa procenjujući šanse opozicije u glavnom gradu i ponašanje vlasti koja protiv opozicionog lidera Dragana Đilasa poslednjih dana lansira afere vezane za imovinu njegovog brata i izgradnju Mosta na Adi.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, za Danas kaže da je SNS sigurno slabiji u Beogradu nego u Srbiji, samo je pitanje koliko.

– Ali Vučić svakako ima problem u Beogradu i siguran sam da je i on toga svestan Na to, uostalom, ukazuju i rezultati junskih izbora na nivou Beograda i nesumnjiv uspeh bojkota u prestonici. No, ni opozicija se ne bi smela zavaravati i zanositi da joj je pobeda u Beogradu „zagarantovana“. Daleko od toga. Pod ovakvim političkim i medijskim uslovima kakvi postoje, nema sredine u kojoj opozicija može pobediti. Ali, ako se ti uslovi nešto poprave, u Beogradu bi se mogla voditi prilično neizvesna utakmica – kaže Vukadinović.

Drugačije oko izbornih uslova misli Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

– Čak i u ovako teškoj situaciji opozicija može do pobede u Beogradu ukoliko izađe u više kolona koje će ponuditi ljudima da glasaju za nešto u šta veruju – naveo je on u intervjuu agenciji Beta.

Politikolog Vuk Velebit za naš list kaže da je Beograd prvo mesto gde se Vučiću može zadati ozbiljan udarac.

– Mislim da je toga svesna i opozicija i vlast i da će zato najveća borba biti upravo u Beogradu gde bismo po prvi put mogli da imamo neizvesnost ukoliko opozicija ne bude bojkotovala izbore. Svaka vlast zna da gubitak Beograda znači i nestabilnost na republičkom nivou i zato opozicija svoju snagu mora da koncentriše ka glavnom gradu kako bi se ostvarila pobeda. Za Aleksandra Vučića je Beograd najveći trofej i on će uraditi sve da ga zadrži pod svojom kontrolom. Ako vi kao vlast nakon osam godina počnete da objavljujete afere bivše gradske vlasti bez podizanja optuženica, onda je za mene to jasan signal da je Vučić u Beogradu uveliko krenuo u prljavu kampanju. Mislim da će u narednom periodu biti smenjen Goran Vesić isto kao deo predizborne kampanje SNS-a kako bi se građanima pokazalo da nema zaštićenih – zaključuje Velebit.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, smatra da je „bez dileme“ snaga opozicije veća u Beogradu nego na parlamentarnim ili predsedničkim izborima.

– Ali je za uspeh u Beogradu potrebno puno rada, imajući u vidu saradnju SNS-a s Aleksandrom Šapićem. Šapić je veliki adut za SNS na predstojećim gradskim izborima i ne bi bilo iznenađenje da bude i kandidat za gradonačelnika – rekao je Klačar za nedeljnik „Hrvatska riječ“.

UOPS nastavlja usaglašavanje

Predstavnici Udružene opozicije Srbije nastaviće usaglašavanje oko načina na koji će zahtevi UOPS oko izbornih uslova biti predstavljeni organizacijama van ovog saveza. To je zaključak onlajn sastanka održanog u ponedeljak po podne, a koji Danasu prenosi predsedavajući UOPS Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret. „Pričali smo o zahtevima za slobodnim i poštenim izborima i slobodnim medijima. Još se usaglašavamo kako da zahtevi budu predstavljeni organizacijama van UOPS-a. Odnosno kako da dođemo do toga da to budu zahtevi celokupne istinske opozicije u Srbiji, jer nisu svi, čak ni oni koji su bojkotovali izbore u UOPS-u“, kazao je Veselinović za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari