Socijalisti nemaju ideološku snagu, već želju za vlašću 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajkovic (arhiva)

Zvezda vodilja Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja nije njihov program i ideologija, već isključivo interes, što su pokazali i 2008. kao i 2012. godine.

NJihova ukorenjenost nije u nekim socijalističkim idejama, već isključivo u želji i borbi za vlast – ocenjuje politički analitičar Boban Stojanović govoreći o 29. godišnjici od osnivanja SPS-a, koja je obeležena juče.

Lider socijalista Ivica Dačić je u čestitki članovima i simpatizerima koju je uputio povodom rođendana stranke, poručio da je SPS „najstariji srpski politički brend“, te da „ne postoji politička snaga u srpskom narodu sa dubljim korenima od SPS-a“. Dačić je u čestitki naveo i da je ideologija SPS-a zasnovana na „borbi za prava radnika, seljaka, omladine i penzionera“.

Stojanović smatra da poruke Ivice Dačića o „ukorenjenosti SPS-a u narodu“ sa jedne strane jesu tačne, jer je SPS nasledio nekadašnju Komunističku partiju Jugoslavije, preuzeo njeno biračko telo i u prvim godinama od osnivanja bio veoma dominantna stranka.

– Međutim, ako pogledamo malo dublje, SPS je ozbiljno zavio u crno ovu zemlju kroz devedesete godine a i nakon toga. Kada je reč o nasleđu socijalističkih ideja, ja ih iskreno ne vidim. Ako pogledamo poslednjih tridesetak godina, oni su na vlasti gotovo 25 godina. NJihova ukorenjenost nije u nekim socijalističkim idejama, već isključivo u želji i borbi za vlast – poručuje Stojanović.

Prema njegovim rečima, „borba za prava radnika, seljaka, omladine i penzionera“ možda postoji u programu socijalista, ali oni svojim radom ne pokazuju da zaista vode računa o bilo kojoj kategoriji koju su naveli.

– Ne verujem da oni imaju ozbiljno socijalno utemeljenje. Ni birači iz navedenih kategorija ih više ne prepoznaju kao zaštitnike socijaldemokratskih ideja. NJihova baza sačinjena je od nekadašnjih birača Slobodana Miloševića i od velikog broja klijentelističkih i oportunističkih glasača. Može se bez svih, ali SPS ostaje u vlasti – zaključuje Stojanović.

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS-a, poručuje za Danas da je Socijalistička partija „izvorna partija“ na našim prostorima jer, kako kaže, ovdašnji narod poštuje socijalizam. On naglašava da je SPS utemeljivač ideje i onoga što suštinski predstavlja socijalizam.

– Od 2000. godine do danas smo se ponašali na razne načine. Posle Petog oktobra smo bili skoro uništeni, ali smo preživeli. Nakon toga smo uvek kao državotvorna stranka učestvovali u rukovođenju ovom zemljom, želeći pre svega da pomognemo našim građanima. Zbog toga nam se često zamera „kako možemo sa svima da radimo“. Ne možemo sa svima – naše osnovne socijalističke ideje su ostale, ali se mi prilagođavamo vremenu u kome živimo – navodi Mrkonjić.

Počasni predsednik socijalista kaže da ga često i lično kao najstarijeg kritikuju zbog toga što „može sa svima“. Mrkonjić objašnjava da može sa svima da razgovara, ali da ne pravi kompromise kada su u pitanju ideje. Prema njegovom mišljenju, perspektiva za SPS se tek otvara jer su, kako ističe, uspeli da prevaziđu najteže vreme i da se konsoliduju.

Upitan da prokomentariše kritike da SPS odavno više suštinski ne baštini socijalističke ideje, Mrkonjić kaže da na takve ocene odgovara ličnim primerom.

– Ja sam čovek koji je dobio deset odlikovanja samo za rad, a sa svima sam u dobrim odnosima. Radim, i na moje mlađe drugove tako delujem. Kažem im „radite, ostavite nešto iza sebe“. Meni najveću popularnost u narodu upravo donose objekti koje sam u proteklih 55 godina izgradio. Ja sam 2008. godine kao ogorčeni protivnik demokrata prihvatio da uđem u tu vladu da bismo izgradili Koridor 10. Da tada nisam ušao u vladu, Koridor 10 do danas ne bi bio izgrađen – navodi Mrkonjić.

Socijalistička partija Srbije osnovana je 17. jula 1990. godine ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Za prvog predsednika SPS-a izabran je Slobodan Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari