Sonja Biserko: Zapad gubi strpljenje u vezi sa Srbijom 1Foto FoNet Milica Vučković

Poziv premijerke Ane Brnabić civilnom sektoru da se oglasi povodom situacije na Kosovu je pokušaj da se homogenizuje šira javnost oko barikada na severu – komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora molbu predsednice Vlade Srbije da se nevladine organizacije oglase jer je situacija na Kosovu „na ivici oružanih sukoba“.

U tom kontekstu Biserko podseća na izjavu predsednika Srbje, Aleksandra Vučića „da je naš manevarski prostor da pokazujemo jedinstvo, odlučnost i zajedništvo“.

– Premijerka u poslednje vreme ima zadatak da saopštava neprijatne „istine“ zapadnoj zajednici počev od Gabriela Eskobara, nemačkih diplomata i političara. Zapadna zajednica od nedavno pokazuje bolje razumevanje i za situaciju u Crnoj Gori te ističe da je prioritet nacionalni interes i da Crna Gora ne treba da se pridruži Otvorenom Balkanu. Sve to ukazuje da gube strpljenja čekajući odgovor Srbije da se pomeri sa pozicije koja destabilizira zapadni Balkan. Što se tiče poziva civilnom sektoru vlast ima deo civilnog sektora koji je saglasan sa stavom vlade. To se pre svega odnosi na pokušaj da se realizuje jedina pozicija koju vlada zastupa, a to je podela Kosova – smatra Sonja Biserko.

Osim toga, dodaje, situacija na granici sa Kosovom je mnogo složenija zbog prisustva ruske paravojne jedinice Vagner, te noćnih vukova, ali i domaćih ekstermnih grupa koje sve rade kako bi izazvale konflikt a onda našli opravdanje da okupiraju sever.
– Zanimljiva je predsednikova izjava iz Azerbejdžana da želi „da preuzme njihova iskustva, jer znaju kako se ratuje i pobeđuje“. Pri tome zaboravlja da je poslednja pobeda bila moguća zbog intervencije Turske na koju se Rusija oglušila. Očigledno računa na rusku podršku jer su ga KFOR i NATO već upozorili da ne ide u tom pravcu – kaže sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, zahtev Zapada, u prvom redu Nemačke, da se sklone barikade dočekan je na nož i salvu uvreda.

– Vučić je do nedavno najveće poverenje imao u Nemačku koja je i najveći investitor u Srbiji. Ponašanje Beograda pokazuje da je vlast nadigrala samu sebe i da više nema proistor za razne manipulacije, a više je ni zapad ne toleriše kao što je činio godinama na štetu svih suseda. Treba imati u vidu i to da Rusija nije zainteresovana za normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije i da će uraditi sve da to spreči – ističe Biserko.

Uz sve pomenute manevre Beograda, napominje, Nikola Selaković i dalje izjavljuje da Srbija ne odustaje od članstva u EU računajući naravno da će Zapad, pre svega SAD, i dalje imati benevolentan stav nadajući se da će se Vučić opredeliti za evropsku perspektivu Srbije.

– On to ničim ne pokazuje. Da bi mu verovali kao deo civilnog sekltora koji se zalaže za tu opciju potrebno je pre svega da promeni medijsku politiku. U medjuvremenu vidimo da se situacija radikalizuje, da je Russia Today dobila kancelariju u Beogradu i da je Aleksandar Vulin kao ruski čovek postao šef Bia. Kakva je to proevropska politika? – pita sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari