Sonja Liht: Sastanak je potvrda koliko Angela Merkel ceni ulogu civilnog društva 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Da naglasim da je po mom mišljenju veoma važno da je u okviru ove kratke ali značajne posete regionu kancelarka Merkel odlučila da se u Beogradu sastane sa predstavnicima civilnog društva.

To kaže za Danasov portal Sonja Liht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo, govoreći o susretu koji će danas imati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Podsetimo, Merkel će po dolasku u Beograd pored sastanaka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, razgovarati i sa predstavnicima civilnog društva “zapadnobalkanske šestorke”.

Liht dodaje: ”Kao što je civilno društvo od 2015. bilo uključeno u Berlinski proces, koji je ona inicirala godinu dana ranije, tako je i ovom odlukom kancelarka potvrdila da ceni ulogu NVO u razvoju našeg regionu i smatra ga nužnim akterom na evropskom putu”.

– Zato očekujem da će se i tokom ovog sastanka razgovarati o najznačajnijim reformskim procesima  koji Zapadni Balkan mogu ne samo približiti Evropskoj uniji već i osigurati njegovu budućnost u evropskoj zajednici država, o tome kako prevazići zastoje i prepreke na tom putu, kako osnažiti regionalnu saradnju bez koje je nemoguće zamisliti ostvarenje Zelene agende 2030, na koju su se sve članize regions obavezale na samitu Berlinskog procesa u Sofiji 2020, konstatuje Sonja Liht.

Govoreći na istu temu Ardijan Hačkaj, izvršni direktor Centra za saradnju i razvoj (CDI) iz Tirane, koji će takođe prisustvovati navedenom sastanku, kratko navodi za Danasov portal: ”Sastanak organizacija civilnog sektora zapadnobalkanske šestorke jeste jasna i simbolična poruka podrške ulozi i doprinosu predstavnika civilnog društva budućnosti ovog regiona”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari