Šta se događalo iza kulisa posete visokog nemačkog zvaničnika Beogradu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Očekuje se da će Miguel Berger ostati na visokoj funkciji u nemačkoj Vladi i nakon septembarskih izbora jer bi njegovo iskustvo i „rad na terenu“ mogli da budu od velike koristi i narednom sazivu izvršne vlasti u Berlinu, naročito kada je reč o nastavku pregovora o kosovskom pitanju.

To kaže za Danas nezvanično izvor iz zapadnih diplomatskih krugova, komentarišući aktuelnu „balkansku mini-turneju“ državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, u okviru koje je prošle sedmice posetio  Beograd i Prištinu.

Prema našim saznanjima, pošto bude izabran novi kancelar, Nemačka će „umnogome težiti kontinuitetu spoljne politike“, a Berger, koji nije političar, već karijerni diplomata, “preživeće“ smenu aktuelne političke elite“.

„Za razliku od Srbije, u Nemačkoj se državni sekretari i uopšte diplomate ne menjaju  posle izbora,  pa se tako veruje da će Berger ostati na funkciji u Ministarstvu sve dok mu traje mandat, dakle bez obzira na to ko bude novi šef diplomatije“, objašnjava sagovornik Danasa, koji napominje da se, prema rezultatima najnovijih istraživanja javnog mnjenja, aktuelni ministar spoljnih poslova Hajko Mas neće se zadržati na tom položaju posle izbora.

Miguel Berger je prošle godine izabran za državnog sekretara, a kako saznajemo, „ima veoma dobru reputaciju među kolegama diplomatama“.

„Zvanični Berlin šalje Bergera svuda gde ima konkretne interese, ovoga puta to je  Zapadni Balkan“, precizira izvor Danasa. U diplomatskim kuloarima se, takođe, sve učestalije spekuliše da će Nemačka „zapravo voditi glavnu reč“ u nastavku briselskih pregovora Beograda i Prištine, iako će EU formalno zadržati ulogu posrednika. U tom kontekstu, veruje se da Bergerova poseta predstavlja „važnu izvidnicu, pripremu terena za dalje razgovore u Briselu“.

Berger je tokom najnovijeg boravka u Beogradu imao niz odvojenih susreta sa najvišim državnim zvaničnicima, uključujući predsednika države, premijerku, ministra spoljnih poslova, ali i sa predstavnicima opozicije i nevladinog sektora, o čemu je izvestio javnost putem svog zvaničnog naloga na Tviteru.

Šta se događalo iza kulisa posete visokog nemačkog zvaničnika Beogradu 2
Radna večera sa predstavnicima civilnog sektora, izvor: zvanični Tviter nalog Miguela Bergera

Kako nezvanično saznajemo, on je na sastancima izrazio „veliko interesovanje za tok ustavnih promena, te za medijsku sliku“.

„Nemačkoj je reforma pravosuđa jedna od veoma važnih tema, pa se zbog toga on detaljno raspitivao za proces promene Ustava. Sudeći po Bergerovim pitanjima, stiče se utisak da će u Berlinu i dalje pomno pratiti sve što se tiče domena vladavine prava, uključujući slobodu medija“, ističe izvor Danasa.

Govoreći o susretu sa nemačkim zvaničnikom, Sonja Liht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo, koja je bila među učesnicima na sastanku Bergera i civilnog društva, navodi za naš list:“Teme su bile raznovrsne: od osnovnih pretpostavki i konkretnih aktivnosti neophodnih za uspostavljanja poverenja i pomirenja u regionu, do nužnosti jasne podele vlasti na zakonodavnu, pravosudnu i izvršnu, od osnaživanja nezavisnog pravosuđa kako bi se obezbedila vladavina prava, do ispunjavanja svih uslova koji obezbeđuju fer i poštene izbore”.

– Naglašeno je da je dijalog unutar društava i između njih  osnova od koje zavise demokratske reforme ali i evropska budućnost svih pojedinačno i celog našeg regiona. Dosta se razgovaralo i o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, uz naglašavanje uloge civilnog društva u podsticanju i ostvarivanju te saradnje u različitim oblastima. Veoma sam zadovoljna ovim razgovorom. Trajao je preko dva sata i bio veoma sadržajan i otvoren. Gospodin Berger i njegovi saradnici su pokazali istinsko interesovanje za stavove prisutnih predstavnika civilnog društva, ukazuje Liht.

Što se tiče razgovora sa opozicionarima, kako saznajemo, nemački zvaničnik susreo se, između ostalog, sa predstavnicima Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratske stranke. Jedna od glavnih tema navedenog sastanka, koje naš izvor ocenjuje kao „sasvim dobar“, bio je dijalog o unapređenju izbornih uslova koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta. „Nemačka potpuno podržava te pregovore, uostalom jedan od posrednika je upravo veteran njihove političke scene, Knut Flekenštajn“, objašnjava nezvanično učesnik razgovora.

Šta se događalo iza kulisa posete visokog nemačkog zvaničnika Beogradu 3
Poseta Gračanici, izvor: zvanični Tviter nalog Miguela Bergera

Prilikom posete Kosovu Berger je razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani, sa predstavnicima Euleksa, nevladinog sektora i medija. Kako je poručio putem Tvitera:”Potpuno smo se složili o evropskom putu i važnosti vladavine prava, potreban je napredak u dijalogu Kosovo-Srbija i u regionalnoj saradnji. On je, takođe, posetio manastir Gračanicu (na fotografiji), ističući da je “impresioniran kulturnim nasleđem” i da je sa vladikama razgovarao o položaju srpske manjine na Kosovu. Nakon boravka u Prištini i Beogradu, nemački zvaničnik je posetio BiH, gde je prisustvovao primopredaji dužnosti visokog predstavnika između Austrijanca Valentina Incka i Nemca Kristijana Šmita.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari